Bevolking Sint-Maarten nog weken afhankelijk van noodhulp na Orkaan Irma

Print
Bevolking Sint-Maarten nog weken afhankelijk van noodhulp na Orkaan Irma

Foto: AFP

De bevolking van het Frans-Nederlanse Antilleneiland Sint-Maarten zal nog weken afhankelijk zijn van noodhulp, zo verwacht de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen. De omvang van de verwoestingen door de orkaan Irma is verschrikkelijk, benadrukte ze dinsdag.

Den Haag bekijkt de komende weken ook hoe het herstel financieel te regelen. “Het moet gewoon betaald worden”, zei Ploumen voor een extra vergadering van de regering met vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten (Rijksministerraad) over de gevolgen van de orkaan.

Vooral Sint-Maarten is zwaar getroffen. Hier is zo’n 70 procent van de huizen beschadigd. Ook bijvoorbeeld de water- en stroomvoorziening werken maar deels.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wilde nog niet zeggen dat de plunderingen die na het passeren van Irma op het eiland uitbraken de kop zijn ingedrukt. Maar “er wordt in ieder geval met man en macht aan gewerkt”. “Er lopen militaire patrouilles op straat en er is permanent een rechter beschikbaar, dus er wordt uit alle macht geprobeerd de orde te handhaven.”