VIDEO. Ritz Building in Hasselt gaat in de vlammen op

Print
Hasselt - Een verdachte brand heeft maandagavond de voormalige discotheek Ritz vernield. Buurtbewoners roken kort voor 21 uur plots een verdachte geur. Drie kwartier later sloegen de vlammen al hoog door het vervallen gebouw naar buiten. Het pand moest over twee jaar sowieso plaatsmaken voor appartementen en een parkeergebouw. Het Parket Limburg stuurde meteen een deskundige ter plaatse. Uit de eerste staalname blijkt dat er asbest aanwezig is in het gebouw. Er werd een perimeter ingesteld.

Na de eerste melding van rookontwikkeling drong de eerste ploeg van brandweerpost Hasselt het gebouw binnen. Aanvankelijk ging het moeizaam om het hele gebouw te controleren. Enkele deuren waren immers al hermetisch dichtgelast. Daardoor ondervond de brandweer hinder om tot net onder het dak te geraken. Terwijl de brand eerst onder controle leek, flakkerden de vlammen plots tegen het oude dakgebinte op.

Omstreeks half tien sloegen de brand plots metershoog naar buiten, en trommelde brandweerzone Zuid West Limburg meteen extra manschappen op. De omgeving werd afgezet, en langs alle kanten probeerden de brandweerlui een overslag naar de andere gebouwen te voorkomen. Dat lukte en omstreeks 23.30 uur was de brand volledig onder controle.

Uit voorzorg liet de politie intussen een naastgelegen appartementsgebouw evacueren. Drie gezinnen moesten naar buiten komen, maar konden later op de avond weer terugkeren naar hun woningen. De politie riep alle omwonenden wel op om ramen en deuren dicht te houden, omdat uit het pand een grote rookpluim bleef opstijgen. 

De precieze oorzaak van de brand staat nog niet vast. Wel werd de omgeving afgezet en kwam een branddeskundige ter plaatse.

Asbest

Dinsdagmiddag heeft de Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye de buren van het gebouw op de hoogte gebracht van het feit dat de eerste stalen die 's nachts na de brand genomen zijn, de aanwezigheid van asbest in het gebouw bevestigen.

"We hadden meteen een ruime perimeter vastgelegd met de Kempische Steenweg, Havenstraat en Dijkstraat en die blijft voorlopig behouden", zegt Vananroye. "We vragen de mensen ook om niet in hun tuinen te komen en de ramen en deuren van hun woningen gesloten te houden. We doen dat omdat in de tuinen losliggende deeltjes neergedwarreld zijn en ze die anders mee naar binnen brengen. Uiteraard mogen de mensen hun woningen wel verlaten. De straten zijn immers allemaal veilig omdat het asbest dat daarop neer is gekomen al met de regen is weggespoeld. We hebben vanmiddag opnieuw stalen laten nemen en er zijn ook luchtmetingen uitgevoerd. Daarvan hopen we vanavond de resultaten te kennen. Onze prognose is dat we vanaf dat moment alleszins de veiligheidsperimeter al zullen kunnen verkleinen. Dat delen we dan aan de buren mee."

VIDEO. Ritz Building in Hasselt gaat in de vlammen op
Foto: Tom Palmaers

VIDEO. Ritz Building in Hasselt gaat in de vlammen op
Foto: Tom Palmaers
VIDEO. Ritz Building in Hasselt gaat in de vlammen op
Foto: Tom Palmaers
VIDEO. Ritz Building in Hasselt gaat in de vlammen op
Foto: Tom Palmaers

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio