Google gaat in beroep tegen Europese recordboete

Print
Google gaat in beroep tegen Europese recordboete

Foto: REUTERS

Google gaat in beroep tegen een boete van 2,42 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. Volgens de Commissie bevoordeelt Google zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping bij zoekacties op het internet.

Europa legde de internetreus in juni een recordboete op omdat hij de dominante marktpositie van zijn zoekmachine heeft misbruikt om zijn eigen online shoppingdienst Google Shopping te bevoordelen.

Google is het “op respectvolle wijze oneens met de conclusies” en overwoog in juni om de boete aan te vechten. Het Europees Hof van Justitie bevestigt nu dat Google wel degelijk in beroep gaat, maar geeft geen verdere details. De Europese Commissie is in elk geval van plan “haar beslissing in de rechtbank te verdedigen”, reageerde een woordvoerder.

De Amerikaanse internetgigant startte in 2004 met een dienst waarop consumenten online producten en prijzen kunnen vergelijken.

Google Shopping deed het aanvankelijk niet zo goed, maar volgens de Commissie veranderde Google vanaf 2008 het geweer van schouder en begon zijn shoppingdienst systematisch een prominente plaats bij de zoekresultaten te geven. Tegelijkertijd werden de rivaliserende shoppingdiensten naar de achtergrond verwezen.

2,42 miljard euro is de grootste boete die de Commissie ooit aan één bedrijf oplegde. Meer dan het dubbele van het vorige record, 1,06 miljard euro voor de (Amerikaanse) chipfabrikant Intel in 2009.