Ook zeebewoners ondervinden gevolgen van orkaan Irma: zeekoeien gered van gewisse dood

Print
Ook zeebewoners ondervinden gevolgen van orkaan Irma: zeekoeien gered van gewisse dood

Foto: ISOPIX

Orkaan Irma heeft op meerdere plaatsen op haar pad water weggezogen uit de oceaan. Dat zorgde ervoor dat de zeebodem op meerdere plaatsen plots droog kwam te liggen. In Florida moest een reddingsactie opgezet worden om daardoor gestrande zeekoeien te redden van een gewisse dood.

Orkaan Irma was zodanig sterk dat ze op meerdere plaatsen gezorgd heeft voor het verdwijnen van zeewater. Het lagedrukgebied in het oog van de orkaan zorgde ervoor dat die zich kon volzuigen met water, waardoor de zeebodem plots droog kwam te liggen.

Toen een groep vrienden na de doortocht van Irma gingen kijken naar wat de orkaan met hun strand had aangericht, merkten ze een bizarre ‘homp’ op aan de horizon. Die homp bleek een gestrande zeekoe te zijn, vastgelopen in de modderige paar centimeter resterend zeewater, en ze was niet de enige.

De vrienden postten een video en enkele foto’s van het gebeuren op Facebook, en kregen al snel de hulp van agenten van Manatee County en de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission. “Het toont wat mensen kunnen doen wanneer ze samenwerken”, aldus Tony, een van de vrienden die de dieren eerst opmerkten. “Ik dacht dat de zeekoeien zouden sterven.”

(lees verder onder de video)

Video: Kaltura

De zeekoeien konden echter met de hulp van de toegestormde hulpverleners naar dieper water geleid worden en overleefden hun beproeving.

Ook rond Long Island, deel van de Bahama’s, verdween eerder al het zeewater. Toen plaatste een verbaasde bewoner van het eiland een filmpje online van de blootgestelde zeebodem. “Hoe ver ik ook kijk, ik zie geen water meer”, schreef ze erbij. De gevolgen van de orkaan zouden echter maar tijdelijk zijn, zodra de orkaan ver genoeg is, stroomt het zeewater terug naar waar het vandaan kwam.

Niet alleen in Florida lag de zeebodem plots open en bloot, het fenomeen werd voor het eerst opgemerkt op Long Island, een deel van de Bahama’s. Video: Kaltura