Orkaan Irma veroorzaakt spoor van vernieling in Florida

Print

Video: Kaltura

Irma is maandag afgezwakt tot een orkaan van categorie 1 of de laagste op de Saffir-Simpsonschaal, zo heeft het Amerikaanse Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami meegedeeld. Categorie 1 impliceert een windsnelheid van 135 km per uur, met nog krachtigere rukwinden. Er zijn al 3 mensen om het leven gekomen in de staat. De overheid waarschuwt voor gevaarlijke stormvloeden en modderstromen.

Orkaan Irma veroorzaakt spoor van vernieling in Florida
Foto: AFP

Het natuurgeweld bevond zich maandag omstreeks 08.00 uur Belgische tijd op 40 km ten noordoosten van de stad Tampa in Florida en bewoog zich in noordnoordwestelijke richting voort aan 24 km per uur.

Het NHC verwacht dat Irma de loop van de dag zal “degraderen” tot een tropische storm, wat boven het noorden van Florida of het zuiden van Georgia zou gebeuren.

Meer dan 3,4 miljoen mensen in Florida zitten zonder stroom door orkaan Irma. Zo’n 70.000 mensen verblijven in speciaal voorziene schuilplaatsen. Het National Hurricane Centre waarschuwt voor hevige overstromingen. De stevige windstoten veroorzaken veel schade in Florida. Onder meer in Miami en Key West wordt al veel schade gemeld. Men vraagt inwoners dan ook om binnen te blijven.

Plunderingen en inbraken

Volgens Amerikaanse media hebben dieven in meerdere steden in Florida gebruikgemaakt van de chaos die orkaan Irma aanricht om winkels te plunderen en in te breken in huizen. Er worden ook veel gewapende overvallen gemeld, klinkt het.

In de stad Weston zou een zeventienjarige dief door een veiligheidsagent zijn neergeschoten. De tiener werd naar het ziekenhuis overgebracht, zijn handlangers werden ingerekend. Ook bij andere gemelde incidenten zijn de daders vaak jongeren die zich in groep organiseren. Tv-zender NBC kon een diefstal zelfs op beeld vatten en maakte melding van meerdere verdachten die zijn opgepakt wegens plunderingen. De politie van Orlando ontkent echter op Twitter dat er sprake is van plunderingen.

Vlaamse Sonja bevindt zich in het rampgebied

De Vlaamse Sonja Gevaerts woont in de stad Naples in Florida en vertelde aan Radio 1 hoe het er momenteel aan toe gaat in de getroffen staat. “Wij hebben aan ons huis nog geen zogenoemde storm shutters, beveiliging voor ramen, dus zijn we gevlucht naar vrienden, zo’n 30 mijl (48 km, nvdr.) verderop”, vertelt ze in “De ochtend”.

“Wij hebben absoluut geen idee hoe het is in. Ik denk niet dat het er goed uit ziet. Ik vrees veel schade,” zegt ze. “De laatste uren is hier ook de elektriciteit uitgevallen. Het is hier nu nacht, alle ramen zijn bedekt. Geen idee waar en hoe we er hier morgenvroeg gaan uit komen.”

De vrouw werkte als verpleegkundige voor het Disaster Relief Team en getuigt dat het erg zwaar is. “Elk uur krijg ik oproepen om ergens hulp te gaan verlenen. Het is heel zwaar voor iedereen, in het algemeen, ook voor de noodhulpverleners. Het is allemaal goed georganiseerd, maar je weet niet hoe de nabije toekomst er gaat uit zien. Het gevaar is dat het water van de Golf Van Mexico ons nog gaat overspoelen.”

(lees verder onder de foto’s)

Het orkaancentrum spreekt ook over een tornadorisico over delen van Florida en Georgia.

Schade tot 290 miljard dollar

De economische schade na de doortocht van orkanen Irma, die sinds zondag Florida teistert, en Harvey, die zware overstromingen veroorzaakte in Texas, wordt geschat op ongeveer 290 miljard dollar (241 miljard euro), of 1,5 procent van het bbp van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een raming van het commerciële meteorologische bedrijf AccuWeather.

Volgens AccuWeather is Harvey de duurste meteorologische ramp in de geschiedenis van de VS. Het raamt de economische schade op 190 miljard dollar en houdt daarbij onder meer rekening met bedrijfsonderbrekingen, hogere werkloosheid gedurende meerdere maanden, schade aan infrastructuur en gebouwen, oogstverliezen en hogere brandstofprijzen.

“De ramingen voor Irma lopen op tot ongeveer 100 miljard dollar”, zegt CEO Joel N. Myers. Alles samen gaat het om 1,5 procent van het bbp, wat de verwachte economische groei in de VS tussen midden augustus en het einde van het jaar, teniet zou doen.

Trump erkent Irma als natuurramp

Amerikaans president Donald Trump heeft al gezegd Florida te zullen bezoeken zodra dat mogelijk is en prees ook de coördinatie van de rampenbestrijding. Hij erkende Irma ook al als natuurramp. Op vragen van journalisten weigerde hij echter een bedrag op de schade van de orkaan te plakken. “Op dit moment zijn we bezorgd om mensenlevens, niet om de kosten.”

EU trekt 2 miljoen euro uit voor noodhulp

De Europese Commissie trekt 2 miljoen euro uit voor noodhulp aan de door orkaan Irma getroffen Caraïbische eilanden. Dat heeft de commissaris voor Humanitaire hulp Christos Stylianides maandag aangekondigd. Het geld moet gaan naar het herstel van vitale voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, water en sanitair.

“Orkaan Irma heeft een spoor van vernieling getrokken in veel landen. Het is onze morele plicht om de mensen te helpen wier huizen en levens zijn vernietigd of worden bedreigd. Wij zijn volledig solidair met allen in de regio, zo lang als dat nodig is”, zei Stylianides.

Het geld komt bovenop de steun die de EU verleent in de vorm van het leveren van satellietbeelden van de rampgebieden. Daarmee wordt de schade in kaart gebracht. Landen moeten deze hulp zelf aanvragen. Volgens de Europese Commissie is het satellietprogramma Copernicus ingeroepen voor Sint-Maarten, Guadeloupe, Saint-Barthélémy en de Britse Maagdeneilanden.