Seks & Relaties

Bewezen: meer slaap kan je relatie redden

Print
Bewezen: meer slaap kan je relatie redden

Foto: Shutterstock

Heb je problemen in je relatie? Misschien moet je dan eens proberen om wat meer of beter te slapen. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat een goede nachtrust heel wat kan oplossen als je vaak kibbelt met je partner.

Om tot die conclusie te komen, voerden ze aan de Ohio State University een interessante studie uit. Zo bestudeerden ze de interactie tussen 43 koppels die tussen de 3 en de 27 jaar getrouwd zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Terwijl de onderzoekers ontdekten dat werkelijk alle koppels wel eens kibbelen, bleek hoe ze de conflicten aanpakten - constructief en met vriendelijkheid of negatief en met vijandigheid - allemaal terug te brengen op het feit of ze al dan niet genoeg geslapen hadden. Minder dan zeven uur per nacht bleek de drempel te zijn.

Wie meer dan zeven uur slaap, vecht wel nog, maar doet dat op een andere manier. "Het heeft weinig te maken met het feit dat de koppels het niet met elkaar eens zijn", zegt hoofdauteur Dr. Janice Kiecolt-Glaser. "Maar wel alles met een tekort aan slaap en de manier waarop ze kibbelden. De beter functionerende koppels deden dat met meer humor en goedheid, ook al waren ze duidelijk niet akkoord met elkaar. Bij de slechter functionerende koppels kon het er soms smerig aantoe gaan."

Niet te missen