Seks & Relaties

Getrouwd? Dan ben je beter in vergeven

Print
Getrouwd? Dan ben je beter in vergeven

Foto: Shutterstock

Koppels die ruzie maken nadat ze in het huwelijksbootje zijn gestapt, zijn vergevingsgezinder dan mannen en vrouwen zonder trouwring rond hun vinger. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek aan de universiteit van Tilburg in Nederland.

Een team wetenschappers, onder leiding van psychologe Tila Pronk, verzamelde 199 pasgetrouwde koppels en vroeg hoe vergevingsgezind ze waren. Elk individu moest die eigenschap beoordelen met een reeks opgestelde antwoorden waaronder “Als mijn partner iets verkeerd doet, vergeef ik hem en probeer ik te vergeten”. De deelnemers moesten ook afzonderlijk aangeven hoe goed ze zichzelf in toom kunnen houden. Bijvoorbeeld: zwijgen tijdens een meningsverschil in het belang van hun relatie.

Dezelfde onderzoeksmethode werd daarna jaarlijks herhaald en dat vier jaar op een rij. En wat blijkt? Hoe langer de koppels getrouwd zijn, hoe vergevingsgezinder de mannen en vrouwen werden. Ook waren ze steeds meer capabel om zichzelf onder controle te houden. Maar de onderzoekers beklemtonen dat er geen correlatie is tussen deze twee evoluties. Tussen het feit dat mensen vergevingsgezinder worden en meer zelfbeheersing krijgen, is geen rechtstreeks verband.

Volgens de vorsers evolueren deze karaktereigenschappen nadat twee mensen hun jawoord hebben gegeven. Koppels moéten hun relatie wel doen werken omdat de andere optie scheiden is, wat ineens een pak drastischer is. De wetenschappers halen in vakblad Journal of Social and Personal Relationships ook aan dat hun bevindingen ook een logisch gevolg kunnen zijn van volwassener worden binnen een serieuze relatie.

Niet te missen