Leerkrachten mogen binnenkort zieke leerlingen helpen

Print
Leerkrachten mogen binnenkort zieke leerlingen helpen

Foto: Bart Dewaele

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat ook wie geen erkend zorgdiploma heeft, een patiënt zal kunnen helpen. Nu kan dat juridisch niet. “Een leraar of een vrijwilliger moet op schoolreis bijvoorbeeld ook voor een kind met diabetes kunnen zorgen”, zegt De Block die voor zogenaamde ‘bekwame helpers’ een wettelijke regeling aan het uitwerken is.

De Block wil dat patiënten een stem krijgen en neemt daar allerlei maatregelen voor. Ze geeft elk jaar 375.000 euro aan een project van het Vlaams patiëntenplatform en vzw Trefpunt Zelfhulp waarbij patiëntenverenigingen en de Limburgse ziekenhuizen samenwerken. De patiënten zullen zo de kwaliteit van de zorg kunnen bewaken. Verder zal de patiënt inspraak krijgen bij het verdelen van de budgetten voor ziekenhuizen. “Ook bij de Orde der artsen zal de patiënt gehoord worden én een antwoord krijgen”, zegt De Block.

De minister wil bovendien dat patiënten zich kunnen laten ondersteunen door mensen die geen diploma hebben in de gezondheidszorg. Ze werkt aan een regeling waarbij ‘bekwame helpers’ technische aspecten van een ingreep kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld bij diabetici of bij mensen met epilepsie. Nu kan dat juridisch niet.

Lees er hier alles over.