Interieur

Dit zijn de meest luchtzuiverende planten voor in huis

Print
Dit zijn de meest luchtzuiverende planten voor in huis

Niets dat een woonkamer zo kan opvrolijken als een frisse plant of boeket bloemen. Maar planten ogen niet alleen leuk, ook dragen ze bij tot de luchtkwaliteit in huis.

Niemand minder dan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voerde enkele jaren geleden onderzoek naar de luchtkwaliteit in ruimtestations. Uit de NASA Clean Air Study bleek dat bepaalde kamerplanten op een natuurlijke manier giftige stoffen zoals benzeen en formaldehyde kunnen neutraliseren en dus de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Op die manier worden de negatieve effecten van het sickbuildingsyndroom, gezondheidsklachten die mensen toeschrijven als ze lange tijd in hetzelfde gebouw vertoeven, aangepakt.

Uit het onderzoek, dat ook kan vertaald worden van het ruimtestation naar de gewone huiskamer, bleek dat de spathiphyllum, ook wel de Lepelplant genoemd, als grote winnaar uit de bus komt. De plant ziet er niet alleen sierlijk uit met haar witte kelken, ze filtert op haar eentje verschillende giftige stoffen weg.

Dit zijn de meest luchtzuiverende planten voor in huis
Chrysanthemum Foto: Shutterstock

Maar ook de Chrysanthemum, die in ons land vooral gebruikt wordt op kerkhoven en graven, kan tot wel vijf verschillende schadelijke stoffen neutraliseren in de lucht. De top drie wordt vervolledigd door de Dracaena marginata, een plant met een rode gloed die vooral giftige stoffen uit olie, vernissen en verf kan neutraliseren.

Het onderzoek stipt ook aan dat 1 plant ongeveer tien kubieke meter kan zuiveren. Wie de luchtkwaliteit binnenshuis wil verbeteren, koopt dus maar betere enkele planten bij.

Niet te missen