Tropische storm Harvey slaat weer toe, belangrijke dijk begeeft het nabij Houston

Print

Er is een evacuatiebevel uitgevaardigd nadat dinsdag ten zuiden van Houston een dijk het heeft begeven aan de Columbia-meren, zo staat op de website van de county Brazoria. Ook verwacht men dat de tropische storm Harvey voor een tweede keer in land zal gaan in de Amerikaanse staat Louisiana. Ondertussen is president Trump aangekomen in Texas met zijn vrouw voor een officieel bezoek.

“Maak dat je weg komt”, staat er op de website en in de tweet te lezen. Sinds zondag gold al een evacuatieplicht in delen van de county. Het waterniveau van de rivieren in de omgeving blijft stijgen als gevolg van de dagenlange hevige regenval.

Drie dagen na zijn aankomst heeft Harvey een complete ravage aangericht in Texas. De storm veroorzaakte een gigantische regenval en veranderde straten in rivieren. Duizenden omwonenden zitten vast in hun overstroomde woningen. De politie heeft nu al 3.400 mensen kunnen redden.

Op weg naar Louisiana

De tropische storm Harvey zal voor een tweede keer aan land gaan in de Amerikaanse staat Louisiana, zo heeft de krant Houston Chronicle dinsdag op gezag van het Nationaal Orkaancentrum in Miami gemeld. Dat zou woensdagmiddag (plaatselijke tijd) gebeuren. Harvey blijft tot donderdagmorgen vroeg (plaatselijke tijd) een tropische storm. Men verwacht dan ook nog meer regen over beide staten, wat het overstromingsgevaar alleen maar erger zal maken.

Vier mensen zijn gestorven als gevolg van de storm. “De kustwacht krijgt nog steeds 1.000 oproepen per uur,” laat kustwachter Mike Hart weten.

Gigantische regenval

De tropische storm Harvey heeft een record gebroken wat betreft nattigheid op het Amerikaanse vasteland. Volgens de nationale weerdienst is in Pearland ten zuiden van de stad Houston in Texas bijna 125 cm regen gevallen. Dat gebeurde in 52 uur, dus vanaf het moment dat Harvey vrijdag als orkaan van de categorie 4 het land bereikte. Het vorige record was 122 cm, veroorzaakt door de tropische storm Amelia in juli 1978. Die ging toen in Texas nabij de grens met Mexico aan land.

Trump en Melania aangekomen in Texas

In gezelschap van zijn echtgenote Melania landde president Trump in de havenstad Corpus Christi waar het presidentiële paar hulporganisaties zal ontmoeten, evenals rampbestrijdingsambtenaren. Daarna trekken de Trumps naar de noordelijker gelegen hoofdstad van de staat, Austin. Ze zullen er topambtenaren van de staat zien, onder wie gouverneur Greg Abbott die een politieke bondgenoot van Trump is. Een bezoek aan de metropool Houston is niet voorzien.