Ziekten overwinnen met behulp van paarden

Print
Ziekten overwinnen met behulp van paarden

Foto: Joke Timmermans

Schulen

Herk-de-Stad - Arts Jan Devriendt uit Zelem en paardencoach Joke Timmermans uit Schulen gaan een unieke samenwerking aan. Ze bundelen hun talenten om mensen te helpen met vragen rond chronische ziekte, psychische klachten, moeilijke thema’s in relaties, werk en familie met behulp van paarden en systeemopstellingen.

Jan en Joke ontmoetten elkaar enkele jaren geleden. Joke is al vele jaren gefascineerd door de systeemopstellingen, maar meer nog door de wereld van de paarden. Toen ze ontdekte dat paarden heel gevoelig zijn voor alles wat er op systemische niveau speelt besloot ze zich daarin te verdiepen.

Joke Timmermans: “Een paard is een kuddedier en daarom heel gevoelig voor patronen die er spelen in een systeem. Een belangrijke richtlijn in een kudde is dat er een rangorde of volgorde is. Paarden laten snel zien als de volgorde niet klopt. Ze gaan in de opstelling een unieke en indringende manier van feedback geven.”

Jan Devriendt: "Zo’n opstelling maakt beelden uit ons onbewustzijn duidelijk. Deze beelden geven meer inzicht in de dynamiek die op de achtergrond van het leven erg bepalend is voor onze concrete ervaringen. Het gaat om dat wat ons wezenlijk, op zielsniveau, bepaalt. Deze dynamieken zijn meestal onbewust, waardoor we er ook niet echt vat op krijgen. Een systeemopstelling is iets dat je moet ervaren, het is moeilijk de ervaring in woorden te vatten. We nodigen dan ook iedereen uit om te komen observeren wat er in het veld gebeurd. Je hoeft zelf niets te zeggen, vaak word je geraakt door de vragen van de andere deelnemers. Doorgaans leidt de opstelling tot opluchting, een vrijer gevoel, een beter begrip van de eigen dagdagelijkse realiteit, een duidelijker zicht op een mogelijke eigen ontwikkelingsweg, niet alleen voor de vraagsteller maar ook voor andere aanwezigen. “

Joke Timmermans: “De meerwaarde van de opstellingen in openlucht met de paarden is dat er ruimte is en verbinding kan gemaakt worden met de kracht van de natuur. De opstellingen zijn telkens een heel bijzondere ervaring door het contact met de zachte aard van het paard. We werken bij de opstellingen met paarden in de buitenlucht, voorzie dus stevige schoenen en bescherm je tegen de zon, regen en insecten. Breng voor tussendoor wat drinken mee, wij voorzien een warme drank in de pauze.”

Data: zaterdag 2 september van 15 tot 18u, woensdag 13 september van 18 tot 21 uur en maandag 2 oktober van 18 tot 21 uur. Info bij Joke Timmermans 0494/85.86.72

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio