Woonwagenbewoners bezetten privéterrein, gemeente en politie staan machteloos

Print
Woonwagenbewoners bezetten privéterrein, gemeente en politie staan machteloos

Foto: rr

Huldenberg -

Vrijdag in de late namiddag zijn zo’n 200 woonwagenbewoners uit de regio Parijs neergestreken op een verlaten voetbalsite langs de Leuvensebaan in Sint-Agatha-Rode (Huldenberg). Na onderhandelingen met de betrokkenen heeft burgemeester Danny Vangoidsenhoven (Open Vld) beslist dat ze er tot morgen kunnen verblijven.

Op de site, die privé-eigendom is, verbleven vorig jaar eveneens een tijdlang een aantal woonwagenbewoners. De eigenaar liet nadien de toegang tot het terrein ophogen met een aarden wal, maar deze verhinderde niet dat de site vrijdag opnieuw bezet werd. Toen de politie arriveerde stonden er al een aantal op het terrein. “De woowagenbewoners hebben ons echt in snelheid gepakt”, zegt burgemeester Danny Vangoidsenhoven (Open VLD). “Ze hebben de rijbaan compleet geblokkeerd. Noch de inwoners, noch de politie konden er door. Tegen de tijd dat de politie bij hen was, stonden er al zeker twintig caravans op het terrein en was het kwaad geschied.”

Wegens de aanwezigheid van heel wat kinderen werd hiertoe volgens Vangoidsenhoven deels beslist om humanitaire redenen.

“Omdat we vrijdagavond niemand van de bevoegde diensten van Binnenlandse Zaken of de provincie konden bereiken voor instructies hebben we zaterdag een gemeentelijke crisiscel bijeengeroepen waarop de diensten van de gouverneur aanwezig waren. Met de woonwagenbewoners werd een akkoord bereikt dat ze tot maandag op het terrein mogen verblijven. Ik hoop dat ze er zich aan houden. Het terrein is overigens totaal niet uitgerust om woonwagens te huisvesten. We hebben daarom zelf gezorgd voor waterbevoorrading. De eigenaar van de site hebben we nog niet kunnen bereiken”, aldus Vangoidsenhoven.