Ondanks alle spanningen: vredesconcert op grens Noord- en Zuid-Korea

Print
Ondanks alle spanningen: vredesconcert op grens Noord- en Zuid-Korea

Foto: Instagram

Terwijl het verbale opbod tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft verdergaan, organiseerden de Zuid-Koreanen gisteren vlakbij de grens met Noord-Korea een vredesconcert. Duizenden fans van K-pop gingen uit de bol en trokken zich niets aan van een mogelijke oorlog met hun buren in het noorden. “Die woordenoorlog doet me eens goed lachen”, vertelde een Koreaanse vrouw aan de BBC.

Het vredesconcert wordt sinds 2011 elk jaar georganiseerd door de lokale autoriteiten en het ministerie van Eenmaking dat een eventuele hereniging van beide Korea’s in de toekomst promoot en voorbereidt. Het concert vond plaats net buiten de Gedemilitariseerde Zone, op zo’n vijf kilometer van de zwaarbewaakste grens ter wereld.

De Zuid-Koreanen die gisteren aanwezig waren bij het concert, maakten zich alvast geen zorgen over de hoogoplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. “Het is hier niet zoals de buitenwereld denkt”, klinkt het voor de camera’s van de BBC. “Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat hier een oorlog uitbreekt”, is de man optimistisch. Een Zuid-Koreaanse vrouw vat het zo samen: “Ik moet eens goed lachen om die woordenoorlog. Het is allemaal nonsens.”

Luidsprekers

K-pop werd in het verleden regelmatig gebruikt als propaganda. Zuid-Korea stelde dan een hele reeks luidsprekers op richting Noord-Korea en speelde loeiharde muziek af. De inwoners van Noord-Korea mogen dat misschien appreciëren, het regime doet dat allerminst. Ze beschouwen het als een oorlogshandeling.

Ondanks alle spanningen: vredesconcert op grens Noord- en Zuid-Korea
Foto: EPA