“Arts heeft therapeutische vrijheid om sterilisatie te weigeren”

Print
“Arts heeft therapeutische vrijheid om sterilisatie te weigeren”

Foto: getty images

Een 27-jarige vrouw getuigt zaterdag in Het Laatste Nieuws dat ze geen arts vindt die haar wil steriliseren. “Een arts kan nooit verplicht worden iets te doen wat niet strookt met wat volgens hem het beste is voor de patiënt”, klinkt het bij de Orde der Artsen.

De vrouw in kwestie geeft aan onvoldoende vertrouwen te hebben in anticonceptiva, omdat ze in het verleden al ongewenst zwanger raakte ondanks de correcte inname van de pil.

Ze klopte tweemaal aan bij Brusselse centra voor familiale planning en een huisdokter, waar ze te horen kreeg dat ze niemand zou vinden die de sterilisatie zal uitvoeren.

Deontologisch gezien kan een arts niet verplicht worden een behandeling uit te voeren, reageert de Orde der Artsen. Het recht van een arts om een behandeling te weigeren, ligt volgens ondervoorzitter Michel Deneyer vervat in artikel vijf van de wet op patiëntenrechten. Dat stelt dat de patiënt recht heeft op kwaliteitsvolle dienstverlening, die “beantwoordt aan zijn behoeften”.

“Een arts kan in eer en geweten oordelen dat een bepaalde ingreep in een bepaald geval niet gepast is. Hij moet dat wel motiveren aan zijn patiënt, en andere oplossingen voorstellen”, klinkt het.

“Een arts kan nooit verplicht worden iets te doen wat niet strookt met wat volgens hem het beste is voor de patiënt, tenzij hij daarmee verzaakt aan zijn hulpverleningsplicht”, verduidelijkt Deneyer nog.