Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

zondag 13 augustus 2017 - Tongeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Tientallen behulpzame Tongenaren verzamelden in cc De Velinx om het karton in de juiste vormen te snijden. Tom Palmaers

Kartonnen bouwwerk staat dag lang op Tongers Stadhuisplein

Tongenaren helpen kunstwerk bouwen

Tongeren

Op 15 augustus krijgt de Grote Markt in Tongeren er voor één dag een nieuw gebouw bij. Het tijdelijke kunstwerk, dat bestaat uit kartonnen dozen, is een initiatief van de Franse kunstenaar Olivier Grossetête en wordt in elkaar gestoken door de Tongenaren zelf.

Dirk ROEFFLAER

Olivier Grossetête is een Franse beeldende kunstenaar die monumentaal werkt met kartonnen dozen en kilometers plakband. Hij is actief over heel de wereld: van Australië tot Zuid-Korea. Momenteel is hij aan de slag in Zwitserland en in Strasbourg. Daarbij laat de kunstenaar zich inspireren door lokale gebouwen en realiseert hij zijn tijdelijke kunstwerken steeds samen met het plaatselijke publiek. Gisteren zijn tientallen Tongenaren aan de slag gegaan in de inkomhal van cultuurcentrum De Velinx.

Tegen maandagavond moeten er 1.200 kartonnen dozen worden gekleefd en op maat gesneden, want dinsdag wordt het kunstwerk opgebouwd op het Stadhuisplein. De kunstenaar komt maandagavond persoonlijk langs om de puntjes op de i te zetten.

Voor de voorbereiding doet Grossetête beroep op regisseur Jean-Marie Bergey uit Marseille en zijn assistent Dirk D’Hondt uit Gent. “We werken met twee modellen van dozen: een brede en een smalle: brique en frite. Het kunstwerk is gebaseerd op een toegangspoort van de Basiliek. Het wordt 19,50 meter hoog, 9 meter breed en zal meer dan een ton wegen”, weet D’Hondt. “We starten steeds met de top en eindigen met de bottom, zowel in de workshop als tijdens de opbouw.”

Andere kartonnen bouwwerken in dezelfde stijl van kunstenaar Olivier Grossetête. Vincent Lucas

40 vormen

Naast de 1.200 platgevouwen dozen kunnen de vrijwilligers gebruikmaken van een waterpas, meetlat, stylo en een schroevendraaier. “Om de tape te snijden gebruiken we een spijker, want een breekmes is veel te gevaarlijk”, volgens Bergey die uit voorzorgsmaatregel twee EHBO-koffers heeft laten voorzien. De dozen moeten in zowat veertig verschillende vormen worden versneden: op het ontwerp heeft de kunstenaar verschillende kleuren gebruikt, maar in de praktijk wordt er met nummers gewerkt.

Het ontwerp van het Tongerse kunstwerk.  Dirk Roefflaer

Acht uur

De aanwezige Tongenaren stonden gisteren te popelen om te mogen beginnen. Sam Cunen (41) had zijn zoon Jelle (15) meegebracht: “Ik werk al vijf jaar in het magazijn van Rajapack, het Tongerse bedrijf dat de dozen heeft geleverd. Eigenlijk ben ik met verlof, maar ik wil er toch bij zijn. Zoiets maak je niet elke dag mee. Jelle wil volgend jaar bij ons vakantiewerk komen doen. Vandaag kan hij al eens kennismaken met de producten”, wist Sam.

Valeria Gallucci (35) uit Rutten is present met haar drie jonge dochtertjes: “We zijn graag creatief bezig. Mijn man is één van de 25 ‘residenten’ die voor de cultuurzomer MoMeNT aan de slag is. Het eindresultaat zullen we niet zien, want dan zijn we aan zee”, zegt Valeria.

Dinsdag start de opbouw van het kartonnen gebouw. Die zal acht uur in beslag nemen. Woensdagnamiddag wordt het kunstwerk weer neergehaald.

Wil je ook graag meehelpen aan de opbouw van een nieuw Tongers monument? Inschrijven is de boodschap. voor meer informatie: moment@stadtongeren.be