Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

De mooiste plekjes volgens onze journalisten: Hauteville House en spooknanny op Guernsey

DEEL 34: Journalist Karel Moors op Guernsey

De Kanaaleilanden zijn het geschenk van de God van het Toerisme aan mensen die niet kunnen kiezen tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Op Guernsey stapt u het huis van Victor Hugo binnen zoals de Franse literaire gigant het in hoogsteigen persoon aankleedde. Maar u kan ook opteren voor een 800 jaar oud landhuis met tal van spoken.

In feite zijn de Kanaaleilanden de laatste morzels van het ooit roemrijke hertogdom Normandië. De eilandjes voor de Franse westkust zijn stevig geaffileerd met het Verenigd Koninkrijk - koningin Elizabeth II is de huidige hertog (alleen mannelijke vorm beschikbaar) van Normandië - maar ze hebben een eigen parlement dat zowat alle wetten uit Londen overneemt, behalve die over belastingen. Het belastingparadijs is echter ook een wandelparadijs.

De mooiste plekjes volgens onze journalisten: Hauteville House en spooknanny op Guernsey

In Saint Peter Port, de hoofdplaats van het eiland Guernsey, op twee uur dobberen van Saint-Malo (F), ligt de negentiende eeuw op u te wachten in Hauteville House. De Franse schrijver Victor Hugo leefde er comfortabel in ballingschap en richtte de kamers van het herenhuis persoonlijk en met gevoel voor detail in, een hobby van hem. De inboedel is in de oorspronkelijke staat bewaard, alsof Victor nog elke moment kan binnenkomen.

Er klampt een intrigerende, donkere en soms zelfs macabere sfeer aan de ruimtes beneden (er is bvb. een stoel voor overleden familieleden) maar wurm u zeker naar Hugo’s knusse slaapkamertje op de bovenste verdieping van waaruit u de einder ziet waarachter les misérables in Frankrijk rondscharrelen.

De mooiste plekjes volgens onze journalisten: Hauteville House en spooknanny op Guernsey

Bezoekt u liever een authentiek Guernésiais spookhuis? Dan moet u op Sausmarez Manor wezen. Peter de Sausmarez erfde een jaar of dertig geleden het landhuis, de inwonende spoken én de titel van Seigneur - de lokale variant van Sir - en gidst u tijdens een amusante ghost tour mét champagne door zijn kot.

Sir Peters oom - nu zelf fantoom - gaf ook al rondleidingen waarbij hij de gasten tevens het toilet liet zien, zelfs als de lady of the house op de pot zat. Onderaan de trap hangt het portret van het strafste huisspook (zie foto): de geest van een nanny die ooit over de 28 (!) kinderen van de toenmalige Seigneur waakte.

Die spooknanny stopte al eens de kids van Peter in bed – “een aardig oud vrouwtje dat hen zelfs een verhaaltje voorlas” – en naar verluidt beproeft zij ’s nachts de dames van de Sausmarez-mannen en verjaagt ze ongeschikte exemplaren, zoals Seigneur Peters eerste vrouw. Toch handig, zo’n spook in huis.

Hauteville House

Saint Peter Port - Guernsey

Ticket: 8 pond

www.visitguernsey.com

Sausmarez Manor

St. Martins - Guernsey

Ghost tour: 7,5 pond

www.sausmarezmanor.co.uk