Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

vrijdag 11 augustus 2017 - Voeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Huub Broers blijft uiteraard wel burgemeester van Voeren. rr

Burgemeester Broers neemt ontslag als eerste schepen

Voeren

Burgemeester Huub Broers van Voeren neemt ontslag als eerste schepen van de gemeente. De raadsleden zullen tijdens de gemeenteraad die op donderdag 17 augustus plaatsvindt via voorzitter Duysens kennis hiervan nemen, zo vermeldt de agenda. Uiteraard blijft Broers wel burgemeester.

In Voeren worden de schepenen rechtstreeks verkozen door de kiezers. Huub Broers (Voerbelangen), verkozen als gemeenteraadslid en als eerste schepen, is momenteel nog eerste schepen, maar heeft schriftelijk ontslag ingediend als schepen bij voorzitter Duijsens. Jacky Herens (Voerbelangen), die momenteel tweede schepen is, wordt dan eerste schepen. William Nijssen (Voerbelangen), momenteel schepen ter vervanging van burgemeester Broers wordt dan automatisch tweede schepen. José Smeets is schepen voor de fractie Respect-Avenir-Libertés. Sinds de speciale regeling van 1988 worden de schepenen in de gemeente Voeren rechtstreeks verkozen en heeft ook de Luiksgezinde fractie (5 zetels in de gemeenteraad) een vertegenwoordiger in het schepencollege. De burgemeester werd door Voerbelangen voorgedragen en benoemd door de Vlaamse Gemeenschap.

De voorzitter van de gemeenteraad zal volgende donderdag volgens de agenda meedelen dat de Broers zijn mandaat als eerste schepen wenst neer te leggen omwille van zijn burgemeesterschap. Op deze wijze worden de schepenambten in een andere orde bepaald. Maar in feite verandert dit momenteel niets aan de huidige vertegenwoordiging en verdeling van de zetels in het schepencollege. 

“In een vorige legislatuur heb ik dit ook al eens gedaan. Toen liep er een klacht om mijn benoeming als burgemeester tegen te houden, maar die klacht werd niet aanvaard. Was dat wel het geval geweest, dan kon ik als eerste schepen toch aanblijven. Waarom ik dit nu doe? Vooral om de huidige schepenen (Herens en Nijssen, nvdr.) te beschermen. Mijn ontslag als eerste schepen is een bewuste keuze. Uiteraard blijf ik momenteel burgemeester. Door dit ontslag blokkeer ik wel de situatie. Indien ikzelf ontslag zou nemen als burgemeester of indien er ‘iets’ zou gebeuren, wil ik geen schepen worden, maar blijf ik wel gemeenteraadslid”, zegt Broers, die niet verder wil uitweiden over het waarom van deze gang van zaken. “Dit ontslag is ook onherroepelijk vermits de brief reeds geschreven is aan de voorzitter,” besluit Broers. Huidig voorzitter van de gemeenteraad Jean Duijsens is eerste opvolger. (nm)