Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

vrijdag 11 augustus 2017 - Economie
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Perenplukkers staan klaar om de oogst binnen te halen Jozef Croughs

Ook perenoogst stuk lager dan voorgaande jaren

Belgische appeloogst zeer hard getroffen door late voorjaarsvorst

SINT-TRUIDEN

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2017-2018 vertonen lagere oogstverwachtingen voor appelen en peren. Ten opzichte van vorig jaar zullen er in België 68 procent minder appelen en 7 procent minder peren geoogst worden. De lagere opbrengsten zijn vooral te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar, met als dieptepunt de nachtvorst in april en de extreem warme en droge periode die daar opvolgde. Deze oogstramingen werden samengesteld door de Vlaamse overheid, departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met Boerenbond, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de veilingen.

Jozef Croughs

Om de oogstverwachtingen van hardfruit te bepalen, wordt er jaarlijks een enquête gehouden bij 250 fruitteeltbedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. De resultaten daarvan vormen mee de basis voor de Europese oogstramingen, die gisteren werden voorgesteld in het Spaanse Ierida. Uit de enquête blijkt dat we in België geconfronteerd zullen worden met een zeer lage appeloogst. De oogst wordt geraamd op 74 miljoen kg, of 68 procent minder dan de appeloogst van vorig jaar – toen door de extreem natte junimaand ook al geen goed fruitjaar – of 73 procent minder dan het meerjarig gemiddelde. De perenoogst wordt geraamd op ongeveer 301 miljoen kg, 7 procent minder dan vorig jaar of 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

Bedenkingen

Teler en exporteur Kris Wouters kan zich vinden in de appelenprognose. “Bij de peren heb ik toch mijn bedenkingen. De 7 procent is aan de lage kant, mijn prognose is het dubbele daarvan. Elke teler stelt vast dat er minder productie is en dat de oogst veel kleiner uitvalt.”

Hij wordt in die stelling bijgetreden door perenteler Ghislain Francis. “Ik heb vandaag nog een rondgang gedaan in de plantages en stelde vast dat de perenoogst een stuk lager ligt dan de voorgaande jaren, en jonagolds zijn er bijna niet. Men kan gerust stellen dat het een mager oogstjaar wordt in het algemeen”, weet Francis.

Ik heb vandaag nog vastgesteld dat de perenoogst een stuk lager ligt dan de voorgaande jaren. Ghislain FRANCIS Perenteler

Toonaangevend België

Nochtans is het Belgische perenareaal het afgelopen jaar gestegen tot 10.023 hectare. België blijft daarmee een toonaangevend ‘perenland’, met 14 procent van de Europese productie. Zeker wat de topvariëteit conférence betreft, is de Belgische fruitsector onbetwistbaar de nummer één in Europa. Ongeveer 85 procent van de Europese perenproductie situeert zich in slechts vijf landen: Italië, Spanje, België, Nederland en Portugal.

De Europese perenoogst wordt geschat op 2,1 miljoen ton, een daling van 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Op Europees niveau verwachten de congresdeelnemers dit jaar een duidelijk lagere appeloogst, namelijk 9,3 miljoen ton, een daling met 21 procent ten opzichte van vorig seizoen. Deze daling doet zich in heel Europa voor. De verwachting is dat er dit jaar, in vergelijking met andere jaren, proportioneel gezien meer appelen naar de industriemarkt zullen gaan dan naar de versmarkt. Met dit jaar een aandeel van slechts 1 procent van de Europese appelproductie, is België een kleine speler op Europees niveau. Het areaal appel daalde dit jaar verder tot 6.164 hectare. Naast de dramatische vorstschade dit seizoen, de stormschade vorig jaar, blijft ook het Russische embargo, nu al drie jaar van toepassing, zwaar doorwegen op onze fruitbedrijven. Dit embargo werd onlangs verlengd tot eind 2018.