Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

vrijdag 11 augustus 2017 - Economie
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

De oordoppen worden bij Tenco in Genk vervaardigd met behulp van de 3D-printer. Serge Minten

Genks bedrijf Tenco maakt nieuwe hightech earplugs voor het uitgaansleven

“3D-geprinte oordoppen met een hippe look”

GENKOordoppen met een hip rond design, die zorgen dat muziek en stemmen minder luid maar toch helder klinken. Speciaal voor feestvierders op festivals en in het uitgaansleven. Dat is de opzet van de nieuwe hightech oordopjes ‘Loop’, die door het Genkse bedrijf Tenco 3D geprint worden. “Het ronde geluidskanaal zorgt voor een natuurlijke klankweergave én een toffe look”, zegt co-founder Maarten Bodewes van Loop.

Hanne DE BELIE

Lelijk, doffe klank, oncomfortabel en te duur. Volgens het marktonderzoek dat Maarten Bodewes en Dimitri O van Loop bij de uitgaande jeugd deden, zijn dat de vier nadelen van de meeste oordoppen. “Toen ik zelf als student na een fuif een serieuze tuu t in mijn oren kreeg, vond ik niet meteen een goede oplossing”, vertelt Antwerpenaar Maarten Bodewes van Loop. “Samen met Dimitri ben ik op zoek gegaan naar de ideale oordoppen voor het uitgaansleven.”

Rond geluidskanaal

Het ronde geluidskanaal maakt Loop anders dan andere oordoppen op de markt. “Dit is cruciaal voor de akoestiek en zorgt voor een tof design”, zegt Bodewes. “Je ziet oordoppen sowieso zitten, dan is het best dat ze een hippe look hebben zodat feestvierders ze willen dragen. De meeste oordoppen zijn ontwikkeld met als doel de geluidsdruk verminderen. Onze oordoppen zorgen voor bescherming, maar laten tegelijk voldoende energie door om volop te kunnen genieten van de muziek. Oordoppen moeten ook comfortabel zitten. We hebben een test gedaan met 25 verschillende eartips. Twee eartips, van thermoschuim of silicone, pasten voor de meeste mensen. Je krijgt beide eartips, zodat je zelf kan kiezen welke het beste zitten. Ze zijn dus niet op maat gemaakt. Als je oordoppen op maat laat maken, kosten ze snel 120 euro. Wij kunnen Loop veel goedkoper aanbieden: ze kosten 39 euro. We hebben ze al aan verschillende dj’s en early adopters bezorgd en de reacties zijn heel positief.”

Onze oordoppen zorgen voor bescherming, maar laten tegelijk toe om toch nog volop te genieten van de muziek Maarten BODEWES

 

Laag per laag

De oordopjes zijn dan wel in Antwerpen ontworpen, in samenwerking met partners uit Nederland, Groot-Brittannië en de VS. Ze worden 3D geprint in Genk, door Tenco. “Omwille van de complexe vorm hebben we gekozen om ze te produceren met 3D printing”, zegt Bodewes.

De geluidskanalen worden geprint in een hypoallergene kunststof. “Wij hebben het digitale design van de oordoppen gekregen en gaan op zoek naar de juiste grondstoffen om te printen”, vertelt Tom Castermans, zaakvoerder van het Genkse Tenco. “De oordoppen worden laag per laag 3D geprint. Daarna worden ze gereinigd en gelakt. De afwerking gebeurt individueel, stuk per stuk met de hand. Dan gaan ze naar Nederland om de filter erin te plaatsen.”

Tenco print producten voor verschillende sectoren. “Dat gaat heel breed”, zegt Castermans. “Voor de medische sector maken we de behuizing van scanapparaten, voor Philips maken we bijvoorbeeld prototypes van verlichtingsarmaturen. Het voordeel van een nieuw product met 3D-printer maken, is dat je geen duizenden euro’s moet uitgeven aan spuitgietmatrijzen. In een eerste fase kan je een beperkte oplage produceren en eventueel nog links en rechts iets aanpassen aan het design. Nog een voordeel: je kan ook gemakkelijk heel gepersonaliseerde stukken maken, zoals oordoppen met het logo van een sponsor of een festival.”

Loop, vanaf vandaag te koop via www.loopnightlife.com, 39 euro

CM deelt oordoppen uit op festivals

HASSELT600.000 paar oordoppen, waarvan 230.000 op de festivals. Zoveel gratis oordopjes deelt CM dit jaar uit, in het kader van de preventiecampagne ‘Oorgasme’. “Zes jaar geleden zijn we met een paar duizend oordopjes gestart”, zegt projectverantwoordelijke Tom Vrancken. “230.000 paar worden op 68 festivals in Vlaanderen uitgedeeld, door onze medewerkers en vrijwilligers met rugzak en banner. Het gaat vooral om de kleinere festivals, zoals Extrema Outdoor in Houthalen, Rock Herk en Buitenbeenpop in Leopoldsburg. De andere 370.000 paar worden uitgedeeld op concerten, fuiven en in jeugdhuizen. Iedereen die iets doet met muziek, kan een pakket aanvragen. Onze leden kunnen ook 30 euro voor een paar op maat gemaakte oordoppen terugkrijgen. Deze kosten immers al gauw 150 euro. We willen dat jongeren preventief hun gehoor beschermen. Vandaar de gratis oordoppen.” (hdb)