Beauty

Model getuigt: "Daarom deed ik niets toen die onbekende zijn hand onder mijn rok stopte"

Print
Model getuigt: "Daarom deed ik niets toen die onbekende zijn hand onder mijn rok stopte"

Foto: Instagram/ Jessica Vander Leahy

Een Australisch model heeft zich op het internet fel uitgesproken over seksueel geweld tegen vrouwen. Op jonge leeftijd werd zij op de trein zelf betast door een onbekende en deed ze toen helemaal niets om zichzelf te verdedigen. Ze roept vrouwen dan ook op om niet langer het lieve, beleefde, volgzame meisje te zijn.

Op de website van Wimm heeft het Australische model Jessica Vander Leahy (29) het seksueel geweld aangeklaagd waaraan zoveel vrouwen dagelijks worden blootgesteld. Ook zij werd hier als jong meisje mee geconfronteerd, toen een onbekende man op de trein zijn hand onder haar rok liet glijden. Compleet geshockeerd stapte ze toen zonder iets te zeggen van de trein af: "De deuren van de trein openden zich en ik ben meteen het perron opgerend zonder me nog om te draaien."

Volgens Jessica was deze reactie het gevolg van de manier waarop meisjes door de maatschappij aangemoedigd worden om te lief en te beleefd te zijn: "Vanaf onze geboorte wordt ons opgelegd om niet onbeleefd, moeilijk, autoritair of onplezierig te zijn. En onze obsessie voor brave meisjes leidt er net toe dat we hierdoor voortdurend in de moeilijkheden komen."

Nu het model zelf bijna dertig wordt, gooit ze met veel plezier het stigma van braaf meisje van zich af en verkiest ze zelf de titel nasty woman (een belediging van Donald Trump aan het adres van Hillary Clinton). Het model beseft echter dat het niet zo eenvoudig is om het roer zomaar om te gooien en dat we daarbij zelfs de hulp van de mannen nodig zullen hebben. "Het is zeker geen typisch vrouwelijk probleem", benadrukt ze nog. "Het is een probleem van de mensheid. Ik wil aan alle mannen vragen om onze bondgenoten te worden en ons niet langer als seksobjecten te zien." 

Niet te missen