Maansverduistering in mineur, zelfs als weergoden meewerken

Print
Maansverduistering in mineur, zelfs als weergoden meewerken

Archiefbeeld Foto: BFM

Volgens gespecialiseerde websites zullen we maandag in het beste geval enkel het einde meemaken van een gedeeltelijke maansverduistering. En dan moeten de weergoden al meewerken.

Een maansverduistering ontstaat wanneer een volle maan achter de aarde schuift en in de schaduw ervan verdwijnt. Doordat de baan van onze natuurlijke satelliet rondom onze planeet zowat 5 graden helt ten opzichte van de ecliptica (onze baan rond de zon), vindt er lang niet bij elke volle maan een maansverduistering plaats. Dat gebeurt alleen als de zon, de aarde en de maan precies op één lijn staan, en de maan de ecliptica snijdt.

Een gedeeltelijke maansverduistering ontstaat als slechts een deel van het hemellichaam door onze planetaire schaduw gaat. Het lijkt dan alsof het deel dat zich in de umbra bevindt, weg is, alsof iemand een hapje uit de maan heeft genomen.

De gedeeltelijke verduistering van morgen/maandag duurt - vanuit Brussel gezien - 05 uur 04 minuten 54 seconden, startend om 17 uur 48 minuten 44 seconden. Meteen naar buiten rennen, en/of op daken klimmen is zinloos. We zien immers in het beste geval het einde.

Wie rond 20.45 uur kijkt, ziet volgens weerman en amateur-astronoom Frank Deboosere misschien onderaan de zonneschijf een heel kleine “deuk”. In het westen zijn de omstandigheden iets minder slecht dan in het oosten.