Nieuw statuut voor werklozen met mentale of medische problemen

Print
Nieuw statuut voor werklozen met mentale of medische problemen

Foto: Phase4Photography - Fotolia

Brussel -

Vanaf 1 januari 2020 komt er een nieuwe regeling voor de 3.500 werkzoekenden met een medisch, mentaal, psychisch of psychiatrisch probleem. Dit heeft minister Kris Peeters (CD&V) afgedwongen in het kader van het zomerakkoord.

In 2012 werd beslist dat men nog maar maximaal drie jaar een inschakelingsuitkering kon krijgen. Dit is een uitkering voor werklozen die in een tijdspanne van twee jaar nog geen heel jaar gewerkt hebben.

De uitkering was bedoeld voor schoolverlaters in hun zogenaamde wachttijd. Maar in de praktijk ging het ook om vele dertigers en veertigers, wat in 2015 voor heel wat protest zorgde. De categorie met medische en mentale problemen kreeg toen verlenging van de uitkeringsperiode.

Peeters had al in november van vorig jaar een oplossing beloofd aan een ACV-delegatie uit Limburg. In 2020 komt er een nieuw statuut. De huidige regeling wordt weer met twee jaar verlengd.

Het nieuwe statuut is volgens Minister van Werk Kris Peeters zijn ‘grootste overwinning’ uit het zomerakkoord. Lees er hier alles over.