Aanstaande bruid belt politie om aanval te melden en wordt zelf doodgeschoten door toegesnelde agent

Print
Aanstaande bruid belt politie om aanval te melden en wordt zelf doodgeschoten door toegesnelde agent

Justine Damond. Foto: Facebook

De veertigjarige Justine had de politie gebeld om een mogelijke aanval te melden in het steegje achter haar huis. Twee agenten kwamen zo snel mogelijk ter plaatse en op een zeker moment vuurde een van de twee op een vrouw in het steegje. Die vrouw werd later geïdentificeerd als Justine zelf. Ze overleefde het schot niet.

Zaterdagavond, half twaalf. De veertigjarige Justine Damond, een Australische die met haar aanstaande echtgenoot in het Amerikaanse Minneapolis woont, belt de politie om een mogelijke aanval te melden in het steegje achter haar huis. Wat de vrouw exact gehoord had, is niet geweten, maar volgens haar stiefzoon hoorde ze een geluid waardoor ze dacht dat er iets mis was.

Twee agenten reageren op de oproep en spoeden zich naar het steegje, waar Justine hen opwachtte in haar pyjama. Volgens drie getuigen benaderde Justine de politiewagen langs de bestuurderskant en sprak ze met de agent achter het stuur. Daarna zou de agent op de passagiersstoel door het raam heen op de vrouw geschoten hebben.

De twee agenten zouden beiden nagelaten hebben de camera’s die ze op hun uniform meedragen, aan te zetten en ook de camera van de combi kon het voorval niet registreren. Waarom en hoe dat kon gebeuren wordt momenteel nog onderzocht. Het dragen van een camera werd verplicht sinds eind 2016, nadat Philando Castile werd doodgeschoten door een agent.

“Vanavond ben ik triest en verontrust”

De burgemeester van Minneapolis, Betsy Hodges, toonde zich erg triest om het voorval. “We willen allemaal meer weten, ik wil meer weten”, vertelde ze op een persconferentie. Op Facebook schreef ze later: “vanavond ben ik triest, en verontrust. Dit is een tragedie, voor de familie, voor een buurt die ik goed ken en voor onze hele stad. Er ligt een lange weg van genezing voor ons, en er moet nog heel veel werk gebeuren. Ik hoop dat ik ons over dat pad kan helpen op alle mogelijke manieren.”

De twee agenten werden op betaald administratief verlof gestuurd, zoals de gewoonte is na een fatale schietpartij.

De stiefzoon van Justine had enkel harde woorden over voor de politie na het voorval. “In feite is mijn moeder dood omdat een politieagent haar neerschoot om redenen die ik niet ken”, zei hij in een video op Facebook. “Ik eis antwoorden. Als iemand kan helpen, bel dan gewoon de politie en eis antwoorden. Ik heb het zo gehad met al dit geweld. Amerika is rot. Die agenten moeten anders opgeleid worden. Ik moet hier weg.”

(lees verder onder de video)

Justine is een van op zijn minst 524 mensen die dit jaar al doodgeschoten werden door politieagenten in de VS en de 23ste vrouw die gedood werd door een agent. Als blanke vrouw uit de middenklasse is ze een uitzondering inzake politiegeweld, dat voor het leeuwendeel gericht is tegen Afro-Amerikanen.

Op een wake zondagavond sprak kandidaat-burgemeester en mensenrechtenadvocaat Nekima Levy- Pounds over het politiegeweld en hoe ze er al langer voor waarschuwde. “Velen onder ons hebben in de frontlinies gestaan om het publiek te waarschuwen. We zeiden dat als ze het onze vaders, zonen, broers, zussen en moeders zouden aandoen, ze het jou ook zouden aandoen. Ik hoop echt dat dit een wake-up call is voor onze gemeenschap om in te zien dat dit niet verdeeld is over ras of socio-economische status.”