Broer en zus verkopen 40 jaar oude Volkswagen Golf, maar autodealer staat voor enorme verrassing: “geloofde mijn ogen niet”

Print
Broer en zus verkopen 40 jaar oude Volkswagen Golf, maar autodealer staat voor enorme verrassing: “geloofde mijn ogen niet”

Foto: credit

Hij heeft al heel wat meegemaakt in zijn loopbaan als autodealer, maar wat Don Krawczyk (45) uit het Nederlandse Echt vorige week te zien kreeg, tart alles. Een broer en zus van in de zeventig ruilden hun Volkswagen Golf 1 Diesel uit 1979 in voor een nieuwer exemplaar, maar het Golfje bleek wel erg speciaal te zijn.

Op de teller stonden maar 18.690 kilometers, een unicum voor een 40 jaar oude wagen. “Ik geloofde mijn ogen niet toen ze ermee aankwamen rijden en uitstapten. De wagen zag er van binnen en van buiten als nieuw uit. Toen ze mij de kilometerstand vertelden, die neerkomt op 490 kilometer per jaar, wist ik niet wat ik hoorde. Daarop overhandigden ze me de kilometerregistratie, door henzelf bijgehouden met potlood en pen op velletjes papier”, aldus Krawczyk tegen De Limburger.

“Meneer en mevrouw werkten op de binnenvaart en gebruikten hun auto alleen als ze thuis waren. De wagen stond altijd in de garage naast hun woning. Bij kou en gladheid namen ze de fiets want van winterbanden hadden ze nog nooit gehoord.”

Schapenvellen

In plaats van de VW Golf 1 rijden broer en zus nu rond met een Golf 7 R-line automaat met 8.000 kilometer op de teller. “Er ging een nieuwe wereld voor die mensen open. Ze wilden de schapenvellen die ze over de stoelen van hun oude auto hadden liggen in de nieuwe Golf leggen en zetten grote ogen op toen ik hen vertelde dat dit niet nodig was vanwege de stoelverwarming. Daarna ontdekten ze de elektrisch verstelbare spiegels, de achterruitverwarming en de achterruitwisser, cd-speler en navigatie. Het allermooiste vind ik dat hun horizon is vergroot. ‘Zus hier gaan we veel meer mee rijden. Kunnen we eindelijk eens vrienden boven de Maas opzoeken want deze auto exact hoe je er naartoe moet rijden’, zei de broer nog tegen zijn zus.”

Hoeveel de autodealer voor de VW Golf 1 betaalde, wil hij niet kwijt. “Toen ik vroeg welke prijs ze ervoor wilden hebben, kreeg ik als antwoord: ‘zegt u maar wat u ervoor wilt bieden. Dat bod viel veel hoger uit dan ze zelf verwacht hadden.” Krawczyk beloofde de voormalige eigenaars wel eerst te overleggen als hij de auto van de hand doet. “Het mooist zou ik het vinden als de wagen bij een liefhebber eindigt of op een plek waar het publiek ervan kan genieten”, besluit de autodealer.