Tommelein plaatst 8.136ste zonnepaneel op dak van distributiecentrum Nike

Print
Ham -

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft maandag het 8.136ste en laatste zonnepaneel op het dak van het distributiecentrum van Nike in Ham geplaatst. Sinds de herziening van het certificatenmechanisme in 2013 is dit het eerste grote zonnepanelenproject dat in Vlaanderen gerealiseerd wordt.

“Om de energiedoelstellingen in 2020 te halen, moeten ook grote bedrijven op de kar springen en dat doet Nike hier met meer dan 8.000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum”, zegt minister Tommelein. Met een vermogen van 2,2 megawatt is de energieopwekking te vergelijken met het verbruik van ongeveer duizend gezinnen.

Het distributiecentrum van Nike in Ham voorziet volledig zelf in energie. “Onze energie wordt opgewekt door vijf bronnen”, aldus Kurt Van Donink, general manager van het Europees logistiek centrum van Nike. “We maken gebruik van de windmolens op en langs ons terrein, we wekken energie op via de sluis in het Albertkanaal, via een warmtepomp, via een biomassacentrale en nu ook via zonnepanelen.”

Tommelein wil alle Vlamingen raadplegen om binnen drie jaar de doelstellingen te halen. “Als alle Vlamingen, bedrijven en overheden meehelpen, dan zullen we de doelstellingen zeker halen”, aldus minister Tommelein. “Ik heb trouwens naast contact met grote bedrijven ook contact met Voka en het Verbond van Belgische Ondernemingen. Zij zullen hun leden aansporen om ook zonnepanelen te plaatsen.” Vlaanderen moet immers nog meer dan 6 miljoen zonnepanelen plaatsen om aan de doelstellingen te voldoen.

Nike is het eerste grote bedrijf dat een zonnepark plaatst sinds de herziening van het certificatenmechanisme in 2013. “Bij de bedrijven lag het even stil”, aldus nog minister Tommelein. “Maar ook mijn collega-ministers moet ik nog even aanporren. Zo zijn er veel mogelijkheden voor zonnepanelen bij onderwijsinstellingen, overheidsgebouwen, treinstations en openbare plaatsen. Als iedereen meewerkt, dan halen we het. Anders zal het alleen maar duurder worden, want dan zullen we boetes moeten betalen aan Europa.”