Al meer dan 100 Vlamingen slikken preventief pillen tegen aidsvirus

Print
Al meer dan 100 Vlamingen slikken preventief pillen tegen aidsvirus

Foto: Belga

De hiv-remmer Truvada wordt al gebruikt door meer dan honderd Vlamingen zonder dat ze ­besmet zijn. Nog maar een maand ­geleden besliste de Belgische overheid om de medicatie ook terug te betalen aan wie een hoog risico loopt. Vooral homomannen tonen interesse.

Truvada wordt gebruikt als deel van de behandeling van wie besmet is, maar werkt ook preventief. Vooraleer iemand de medicatie terugbetaald krijgt, moet hij langsgaan bij een specialist in het ziekenhuis. Die schat het risico op besmetting in. Elke drie maanden is er een controle. “Elk jaar raken meer dan duizend Belgen besmet met hiv. Met condooms alleen komen we er niet”, zegt professor Steven Callens van het UZ Gent.

Een doosje Truvada, goed voor een maand, kost meer dan 500 euro. Maar sinds juni betalen patiënten daar zelf slechts 12 euro van. Geldverspilling is de terugbetaling niet, zegt Callens. “Wie geïnfecteerd raakt, moet levenslang medicatie nemen. Dat is vele malen duurder.” Naast homomannen gaat het ook om vrouwen met een hiv-positieve partner die zwanger willen worden. Of mensen van wie de partner besmet is, maar nog niet lang genoeg medicatie neemt om veilig te vrijen.