Studie toont aan: zo vaak moet je seks hebben om langer jong te blijven

Print
Studie toont aan: zo vaak moet je seks hebben om langer jong te blijven

Themabeeld Foto: Shutterstock

Dat seks een goed middel is tegen stress of neerslachtigheid, lijkt ons erg logisch. Maar een Amerikaanse studie heeft nu ook aangetoond dat seks hebben ervoor kan zorgen dat we ons langer jong voelen.

Onderzoekers uit Californië ondervroegen 129 vrouwen die op het moment van de studie in een relatie zaten. De vragen hadden betrekking op hun seksuele activiteit gedurende de periode van één week. Daarna werd ook hun bloed onderzocht. De studie toonde aan dat er significant langere telomeren gevonden werden bij vrouwen die aangaven dat ze wekelijks seks hadden.

Studie toont aan: zo vaak moet je seks hebben om langer jong te blijven
Chromosomen (grijs) van de mens met aan de uiteinden de telomeren (wit) Foto: U.S. Department of Energy Human Genome Program

Telomeren zitten aan het einde van chromosomen - dat zijn de dragers van ons DNA - en fungeren als een soort beschermkapjes van ons erfelijk materiaal. Ze worden korter naaarmate we ouder worden en Tomás Cabeza de Baca, de hoofdonderzoeker, omschrijft ze als “een biologische maatstaf van onze ouderdom en gezondheid.” Je kan ze nog het best vergelijken met het plastic uiteinde van een veter. Bij elke celdeling rafelt het uiteinde een stukje uit totdat de cel uiteindelijk niet meer kan delen en je sterft.

“Hoewel normale processen in ons leven, zoals celdeling en ouder worden, telomeren sowieso doet verkorten, zal aanhoudende stress dit proces versnellen”, zegt Cabeza de Baca. “Op lange termijn kunnen kortere telomeren bijdragen tot chronische ziektes en voortijdige sterfte.”