Dusty Lunatics naar Mongolië

Print

Foto: Diederik Abrams

Schulen

Herk-de-Stad - Team Dusty Lunatics is het resultaat van wat er gebeurd wanneer twee ambitieuze Ingenieurs brainstormen over een nieuwe uitdaging in hun leven waarbij twee doelen centraal staan: avontuur en liefdadigheid. Het begon allemaal in 2015. Tijdens de laatste dagen van de Formula Student competitie tijdens de zomer en ook meteen onze schoolcarrière, waren we opzoek naar een nieuwe uitdaging in ons leven. Beiden hebben we een passie voor engineering, auto’s, natuur en zotte uitdagingen. Na wat zoeken hadden we het gevonden: De Mongol Rally! Maar wat is het doel? Het doel is vrij simpel, tracht met een oude rammelkar door Oost-Europa en West-Azië tot in Mongolië te rijden. Daarbij zullen we geld proberen in te zamelen voor drie goede doelen: “Cool Earth”, “Engineers Without Borders” en “Artsen Zonder Grenzen”.

The Mongol wat?! De Mongol Rally is eigenlijk geen echte rally met snelle dure off-road voertuigen waaraan je zou denken als je het woord Rally hoort. De Mongol Rally is eerder het tegenovergestelde van dat. Het maakt niet uit of je eerste of laatste eindigt, heelhuids de finish halen is een prestatie op zich. Het voertuig waarmee je de rally doet zal namelijk een geschatte waarde hebben van een appel en een ei, en zeker niet geschikt zijn voor ruwe wegen die route ons te bieden zal hebben.

Waarom?! We doen dit om via deze manier geld in te kunnen zamelen voor enkele fantastische goede doelen en om voor één keer in ons leven iets goeds te doen voor de mensen in de wereld die minder goed hebben dan ons. Daarnaast bied het ons ook de kans om nieuwe culturen, mensen en landen te ontdekken. Het is een garantie voor een zot avontuur en een ‘once in a lifetime’ ervaring. Noch onze wagen, noch ons leven, zullen nooit meer hetzelfde zijn!

Wat is het einddoel? We starten op het legendarische circuit van Goodwood in het Verenigd Koninkrijk en rijden 16 000 km via de zuiderse route tot in Ulan Ude in Rusland, juist boven de grens met Mongolië. We zullen onder anderen de bekende Pamir Highway doorkruisen op meer dan 4500 m hoogte. De route via het zuiden lijkt ons momenteel de mooiste en meest spectaculair maar met helaas ook nodige hindernissen en uitdagingen die Dusty tot het uiterste zal pushen.

De regels? Er is één algemene regel waaraan we moeten voldoen: de wagen moet een cilinderinhoud hebben van minder dan 1200cc en mag slechts de gecombineerde waarden hebben van een appel en een ei. Een combinatie die hoogstwaarschijnlijk tot autopech zal leiden, zodat we verplicht worden om contact te zoeken met de lokale bevolking om onze wagen op de weg te houden.

Wie is Dusty?! Dusty is de naam van onze professionele rally auto, een Renault Kangoo die initieel voor 350 € hebben gekocht van een duitse student. Onder de motorkap zit een verbluffende 1149cc 16V motor, die ons zonder enig probleem door de Pamir Highway en Mongoolse steppen zal leiden.
Om een goed beeld te geven van hoe de sfeer, de taferelen en de ervaring er zal uitzien moet je zeker eens kijken naar het samenvattend filmpje van een team van vorig jaar:

LINK FILMPJE: https://www.youtube.com/watch?v=NFl533CxZEk&t

We hebben er voor gekozen om geld in te zamelen voor 3 goede doelen: Artsen Zonder Grenzen, Engineers Without Borders en CoolEarth. Wij geloven sterk dat deze organisaties een grote impact hebben op de mensen in deze wereld die het minder goed hebben. Steun daarom ons project, zodat wij hun kunnen steunen!

Arsten Zonder Grenzen
Arsten Zonder Grenzen is een internationaal, onafhankelijk medisch humanitaire organisatie die medische zorg en hulp in nood biedt aan mensen betrokken in conflicten, epidemieën of natuur rampen. De organisatie biedt hulp aan mensen in nood zonder onderscheid te maken in ras, religie, geslacht of politieke voorkeur. Engineers Without Borders UK is een project dat ons nauw aan het hart ligt. Zij sturen gemotiveerd Ingenieurs naar delen van de wereld waar armoede heerst om daar de lokale welzijn te verbeteren doormiddel van projectwerk. Er is één gezegde die centraal staat in deze liefdadigheid.

Engineer Without Borders
“Geef een man een vis en hij eet voor één dag,
Leer een man vissen en hij eet voor zijn hele leven. “ Cool Earth is een organisatie die samen werkt met inheemse volkeren om samen het regenwoud te beschermen. Deze organisatie tracht de stukken van het regenwoud te beschermen die anders binnen 18 maanden gekapt zouden worden. Dit door strategisch te werk te gaan en stukken regenwoud te beschermen die als een grens werken voor grotere landschappen. Cool Earth zorgt ervoor dat preservatie hand in hand gaat met betere leefomstandigheden.

Cool Earth
Cool Earth is een organisatie die samen werkt met inheemse volkeren om samen het regenwoud te beschermen. Deze organisatie tracht de stukken van het regenwoud te beschermen die anders binnen 18 maanden gekapt zouden worden. Dit door strategisch te werk te gaan en stukken regenwoud te beschermen die als een grens werken voor grotere landschappen. Cool Earth zorgt ervoor dat preservatie hand in hand gaat met betere leefomstandigheden.

WE HEBBEN NOG STEEDS JULLIE HULP NODIG!
Om de gekozen goede doelen te steunen hebben we jullie hulp nodig. Er zijn twee manieren om een bijdrage te doen aan de door ons gekozen goede doelen. De meest gekende manier is natuurlijk ‘cold hard cash’. Het hoeft niet veel te zijn, elke cent is belangrijk voor ons. Al het geld dat gesponsord word gaat rechtstreeks naar het goede doel. Voor diegene die krap bij kas zijn kunnen ons helpen door onderdelen te doneren die we nodig hebben voor de reis of om onze wagen ‘Dusty’ voor te bereiden tot een ‘rally proof monster’. Elke onderdeel dat we krijgen is geld dat gebudgeteerd hadden, kunnen doorstorten naar de organisaties.

Om het nog interessanter te maken voor iedereen hebben we een ‘challenge board’ uitgewerkte. Elke challenge heeft spaarpot met een prijskaartje, als spaarpot volledig vol is verplichten we ons zelf om deze challenge uit te voeren. Als bewijs zullen we dit filmen en posten op onze social media kanalen voor uw entertainment. Dus als je ons dwaze, leuke of zelfs geweldige challenges wilt zien doen … zou ik zeggen …

Bekijk de mogelijkheden om bij te dragen aan ons project op onze website: https://www.dustylunatics.be/support-as-a-friend/

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio