Tot 30 maanden cel voor koppel dat op politieblokkade inreed na dolle rit

Print
Tot 30 maanden cel voor koppel dat op politieblokkade inreed na dolle rit

Foto: Tom Palmaers

Hasselt / Alken / Tongeren / Borgloon -

Een 30-jarige Hasseltse kreeg woensdag een celstraf van 20 maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro omdat ze tijdens een politiecontrole in Borgloon op de vlucht sloeg met haar Volkwagen Polo. Zelf verklaarde de vrouw dat de passagier haar bedreigde met een pistool waardoor ze wel moest doorrijden. Voor het wapenbezit krijgt de man 30 maanden met uitstel. Opvallend: tijdens de levensgevaarlijke rit zaten de twee kindjes van de vrouw gewoon op de achterbank.

Op 9 maart van dit jaar voerde de agenten van politiezone Borgloon een controle uit op woninginbraken. Toen de Hasseltse met haar Volkwagen Polo met valse nummerplaten voorbijreed, besloten ze de wagen te controleren. De blauwe flikkerlichten en sirenes zorgden echter voor heel wat paniek bij de vrouw en een vriend die als passagier in de auto meereed. Ze sloegen met gierende banden op de vlucht. Wat volgt was een dollemansrit tegen hoge snelheden waarbij ze op een politiecombi afreed die haar de weg probeerde versperren met een blokkade. Op het laatste nippertje kon een aanrijding voorkomen worden omdat de agenten nog snel hun wagen konden verplaatsen. Vervolgens probeerde de Hasseltse een andere politieauto van de weg te rijden toen deze haar wilde inhalen. Ze ramde de flank, maar er vielen geen gewonden. De vier betrokken agenten krijgen morele schadevergoedingen tussen 500 tot 1.000 euro per persoon.

Spijkermat

Door een spijkermat sprong een band van de Polo stuk waardoor de vrouw uiteindelijk gestopt kon worden. Maar de verbazing was groot toen de agenten het duo inrekenden. “De twee kleine kindjes van de Hasseltse zaten zonder zitjes op de achterbank. Ze heeft hun leven geriskeerd”, stelde de procureur tijdens de zitting begin deze maand. De vrouw beweerde zelf slachtoffer te zijn van haar agressieve vriend, die als passagier in de wagen zat. “Toen de flikkerlichten achter ons aangingen, haalde hij een wapen uit zijn broekzak”, klonk haar versie van de feiten. “Hij richtte het wapen op mij en begon te schreeuwen dat ik niet mocht stoppen. Als ik niet deed wat hij zei, zou hij schieten.” De passagier van de wagen kwam niet opdagen tijdens de zitting. Wel stelde zijn advocaat dat het verhaal van de vrouw pure nonsens is. “Meneer had inderdaad een pistool bij, maar hij heeft haar niet bedreigd.” Voor het wapenbezit op zich wordt de man wel veroordeeld.

Speed en cocaïne

Volgens de procureur waren er verschillende motieven voor beide beklaagden om op de vlucht te slaan. Zo stak er speed en cocaïne in de handtas van de vrouw, had de man een geladen pistool op zak en was de wagen met geen enkele controle in orde. De twee kregen celstraffen voor onder anderen wapen- en drugsbezit en de aanval op de agenten. Als ze zich laten begeleiden voor hun drugsproblematiek, kunnen ze van een uitstel van hun gevangenisstraf genieten.

Op 9 maart was het koppel samen met hun kinderen op de terugweg naar Tongeren toen hun auto, waarop een valse nummerplaat hing, moest stoppen voor een politiecontrole. In plaats van te stoppen duwde de vrouw het gaspedaal helemaal in en sloeg ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrit die een half uur duurde, scheurde de wagen door de dorpskernen van Alken en Borgloon in de richting van Tongeren, achtervolgd door verschillende politieploegen.

In Borgloon probeerde de politie een blokkade op te zetten. De politieauto’s moesten echter op het laatste moment wijken omdat de vrouw op de blokkade dreigde in te rijden. Tijdens de achtervolging ramde de vrouw ook nog een politiecombi die een tijdlang naast haar reed. In Tongeren kon het koppel uiteindelijk gestopt worden nadat ze over een spijkermat reden.

In de auto van het koppel werden verschillende drugs gevonden en had de Tongenaar een geladen wapen op zich. Op de achterbank zaten ook de twee jonge kinderen van het koppel. Aan vier politieagenten moet het koppel een schadevergoeding van in totaal 3.000 euro betalen.