Door Noord-Korea vrijgelaten Amerikaanse student is overleden

Print

De 22-jarige Warmbier overleed maandag. Foto: REUTERS

De Amerikaanse student Otto Warmbier, die onlangs na zeventien maanden gevangenschap in Noord-Korea werd vrijgelaten, is overleden. Dat meldt zijn familie. De jongeman had ernstige hersenschade opgelopen, en verkeerde in een comateuze toestand.

De 22-jarige Warmbier overleed maandag om 14.20 uur (20.20 uur Belgische tijd). In een mededeling bedankt de familie het ziekenhuis van de Universiteit van Cincinatti, “dat alles deed wat het kon voor Otto”. “Jammer genoeg hebben de vreselijke martelingen die onze zoon heeft ondergaan in Noord-Korea ertoe geleid dat er geen andere uitkomst mogelijk was.”

Otto Warmbier keerde op 13 juni terug naar de VS, maar toen verkeerde hij al in een comateuze toestand. Volgens Noord-Korea leed hij aan botulisme, en had hij kort na zijn veroordeling een slaappil genomen en was hij niet meer wakker geworden. Uit onderzoek in de VS bleek echter dat hij ernstige hersenschade opliep in alle delen van zijn hersenen. Van botulisme zou ook geen sprake zijn geweest.

Warmbier was op 2 januari 2016 tot vijftien jaar werkkamp veroordeeld, omdat hij in een hotel een propagandabanier had gestolen, een “misdaad tegen de staat”.