Aanslag in Londen was “aanval op moslims”

Print
Aanslag in Londen was “aanval op moslims”

Foto: AFP

De aanslag met een bestelwagen in het noorden van Londen was “heel duidelijk een aanval op moslims”. Dit heeft commissaris Cressida Dick van Scotland Yard maandag gezegd, eraan toevoegend dat de politie de zaak behandelt als een “terreuraanslag”.

“We nemen elke daad van haatcriminaliteit zeer ernstig”, zei het politiehoofd ook. De daders zullen de samenleving niet verder uiteen splijten. Veeleer zullen zij de vastberadenheid van de politie aanzwengelen om tegen dergelijke vergrijpen op te treden, zei Dick. Zij beloofde ook dat er bescherming zal komen van moslims die gaan bidden.

Premier Theresa May had maandag in de aangevallen moskee een ontmoeting met leiders van meerdere godsdiensten, meldde de openbare omroep BBC.

Londens burgemeester Sadiq Khan noemde de aanslag “echt vreselijk” en voegde eraan toe dat de dader dezelfde motieven heeft als degenen die achter de aanslagen in Manchester en de twee andere in Londen staken. “Het zijn allemaal aanvallen op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect”, zo citeerde de BBC de burgervader. “Wij zullen een sterke stad blijven en wij zullen ervoor zorgen dat terroristen ons niet koeioneren. Wij zijn verenigd en wij zullen altijd een verenigde stad blijven”.

Khan heeft aan de zijde van Cressida Dick de regering opgeroepen plannen, om 400 miljoen pond te besparen bij de politie, te laten varen.