Ook de hond heeft het warm: verfrissende tips voor huisdieren

Ook de hond heeft het warm: verfrissende tips voor huisdieren

Foto: AFP

Het is al een paar dagen erg warm en ook voor de rest van de week worden er temperaturen boven de 30 graden voorspeld. De provincie Limburg wil actief inzetten op dierenwelzijn en geeft enkele tips mee uit het ‘hitteplan voor dieren’.

LEES OOK. Hittegolf op komst: wat kunnen we zelf doen?

Honden raken hun warmte veel moeilijker kwijt dan mensen. Je trouwe viervoeter is dan ook heel gevoelig aan oververhitting. “Als het buiten erg warm is, ga je met je hond best heel vroeg of laat wandelen. Denk eraan dat de voetzooltjes van je hond kunnen verbranden op stenen of asfalt” waarschuwt gedeputeerde van Dierenwelzijn Ludwig Vandenhove. Voldoende drinkwater met een paar ijsblokjes, natte handdoeken, een plonsbadje voor de hond en voldoende schaduwrijke plekken zijn alvast een aantal tips waar een hondeneigenaar mee rekening kan houden.

Katten raken bij hoge temperaturen ook veel sneller uitgedroogd en oververhit. Koele plekjes in huis en voldoende drinkwater of speeltjes in een bakje water kunnen haar alvast helpen om het koel te houden tijdens warme dagen.

Controleer knaagdieren: sommige konijnen hebben moeite om zich schoon te houden. Vliegen leggen hun eitjes graag in vuile vacht. De maden zorgen voor ernstige verwondingen. “Controleer je huisdieren bij hoge temperaturen dagelijks op vuil, maden en verwondingen en hang een muskietennet over het hok. Zo hou je ook muggen op afstand, die myxomatose kunnen verspreiden bij niet-gevaccineerde konijnen” adviseert Ludwig Vandenhove.

Paarden kunnen redelijk goed tegen de warmte omdat ze makkelijk zweten en dus afkoelen. Voldoende vers drinkwater tijdens warme dagen en beschutting tegen de zon is voor hen erg belangrijk. Normaal gezien drinkt een volwassen paard tot 30 liter per dag, bij warm weer kan dit makkelijk 40 liter zijn. Als het gras droog en geel is, daalt de voedingswaarde ervan. Geef je paard extra ruwvoer (gras, hooi, …) en vitaminen en mineralen. Rijd bij hitte enkel in de vroege ochtend of late avond om het lichaam van je paard niet te veel te belasten en geef hem nadien een frisse wasbeurt.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio