Gewapende man die op politiecombi op Champs-Elysées inreed was extremist

Print

Op de Champs-Elysées in Parijs is maandagnamiddag een voertuig ingereden op een politiebusje. De bestuurder, die zwaargewapend was, is intussen overleden. Hij staat gekend bij de politie als iemand met “extremistische ideeën”. De antiterrorismecel van het parket van Parijs heeft een onderzoek geopend, de Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft het over een “poging tot aanslag”.

Een man, volgens politiebronnen de 33-jarige S., heeft maandagnamiddag ter hoogte van de rotonde van de Champs-Elysées met zijn grijze Renault Mégane een politiebusje geramd. Na de botsing zou het voertuig in brand gevlogen zijn.

De bestuurder, die zwaargewapend was, werd na de aanrijding geneutraliseerd door de politie en is intussen overleden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb bevestigd. De acht agenten die in het politiebusje zaten, zijn ongedeerd.

Zwaargewapend

Gewapende man die op politiecombi op Champs-Elysées inreed was extremist
De politie legt een doek over de overleden man, de dader. Foto: AFP

De ontmijningsdienst kwam ter plaatse. In het voertuig zouden er zich namelijk wapens - waaronder een kalasjnikov - kogels en een gasfles bevinden. “Genoeg materiaal om de wagen op te blazen”, aldus CNN-journaliste Melissa Bell.

De antiterrorismecel van het parket van Parijs heeft intussen een dossier geopend om de zaak te onderzoeken. De dader is volgens de Franse nieuwszender BFMTV alvast geen onbekende voor de politie. Hij zou gekend zijn als iemand met “extremistische ideeën”.

Grote politiemacht

De omgeving rond de Champs-Elysées is momenteel volledig afgesloten. Ook de metrostations Concorde en Champs-Elysées-Clemenceau zijn dicht. Er is een grote politiemacht aanwezig om de afgesloten perimeter te bewaken de plaats van het ongeval te onderzoeken .

“Geradicaliseerd”

De dader van de mislukte aanslag op de Champs-Elysées in Parijs as sinds 2015 geficheerd wegens het behoren tot de “radicale islamistische beweging”, zo heeft het Franse persbureau AFP maandag uit gelijkluidende bronnen vernomen.

Zijn familie was gekend voor het lidmaatschap van de “salafistische” beweging.

Volgens nieuwszender BFMTV had de 31-jarige man een wapenvergunning.

Eerdere incidenten

Het is het zoveelste incident op rij waarbij de Franse politiediensten geviseerd worden. Zo werd er op 6 juni nog een politieman aangevallen aan de Notre-Dame in Parijs. En op 20 april schoot een 39-jarige Fransman een politieman neer op de Champs-Elysées.

“Dit is een poging tot een aanslag. Nog maar eens worden de veiligheidsdiensten in Frankrijk geviseerd. De dreiging is extreem hoog”, vertelde Collomb maandagnamiddag nog op een persconferentie.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be