Niets dan lof: imam voorkomt erger door dader te beschermen tegen woedende menigte na aanslag

Print

Toen de dader net met zijn bestelwagen was ingereden op een groep moslims aan een moskee in Londen, begon een woedende menigte op hem te slaan en te schoppen. Het is maar dankzij het ingrijpen van de plaatselijke imam dat de politie hem levend kon meenemen. Hij krijgt er niets dan lof voor.

De aanslag gebeurde rond 1.20 uur onze tijd in de wijk Finsbury Park in Londen. Net wanneer moslims de moskee verlieten na het door de Ramadan erg late avondgebed, reed een bestelwagen het voetpad op. De balans: één dode en tien gewonden. Allemaal moslims.

De dader, een 48-jarige man, werd door de woedende omstaanders uit zijn wagen gehaald. Terwijl hij Ik ga alle moslims doden riep, gooiden ze hem op de grond en begonnen ze op hem te slaan en te schoppen. Even dreigde de situatie helemaal te ontsporen, maar toen besloot imam Mohammed Mahmoud zich te moeien.

Raak hem niet aan, riep hij de woedende menigte toe. “Hij heeft hem vastgenomen en in veiligheid gebracht”, zegt Toufik Kacimi, de CEO van de moskee en het bijhorende gemeenschapscentrum voor moslims. “Hij heeft hem gered en veilig gehouden tot de politie toegekomen is.”

Lees verder onder de video:

“De imam hield hem vast en riep dat we hem met rust moesten laten”, zegt getuige Hussain Ali (28).

Mahmoud krijgt niets dan lof voor zijn ingrijpen. Volgens heel wat mensen heeft hij een potentieel gevaarlijke situatie in de kiem gesmoord en levens gered.

“Ik wil vooral onze imam enorm danken, door wiens moed en dapperheid de rust is teruggekeerd na het incident en door wiens ingrijpen meer verwondingen en potentiële doden verhinderd zijn.”

“Zijn ingrijpen is wat ik verwacht van een goeie religieuze leider”, zegt Sadiq Khan, burgemeester van Londen.