Nieuwe politieke crisis: cdH stapt uit Waalse en Brusselse regering

Print

De CDH wil niet verder met de PS en stapt uit de Waalse en de Brusselse regionale regeringen en die van de Franse Gemeenschap. Dat heeft partijvoorzitter Benoit Lutgen aangekondigd op een persconferentie. Hoe het daarna verder moet, is onduidelijk. Zowel het Waals als het Brussels parlement zijn legislatuurparlementen. Dat houdt in dat er geen vervroegde verkiezingen mogelijk zijn en er nieuwe regeringsonderhandelingen moeten komen.

Lutgen is naar eigen zeggen “gedegouteerd” en wil een breuk met de PS, die hij een “verpletterende verantwoordelijkheid” toedicht in de recente schandalen. De CDH roept MR, Ecolo en DéFI op om alternatieve meerderheden te vormen in Wallonië, Brussel en de federatie Brussel-Wallonië, zonder de Waalse socialisten. “Elk schandaal is een nieuwe handicap voor het werk van deze regering”, klonk het nog.

Voor de Vlaamse en de federale regering heeft dit geen enkel gevolg.

Nieuwe politieke crisis: cdH stapt uit Waalse en Brusselse regering
Foto: BELGA

“Belangrijke verklaring”

Lutgen had de pers maandagochtend bijeengeroepen voor een “belangrijke verklaring”. De cdH-voorzitter zei dat ook zijn partij gedegouteerd is door de opeenvolgende “affaires”, zoals Publifin en recent nog het schandaal rond Samusocial, de organisatie voor de opvang van daklozen in Brussel.

De cdH-voorzitter vindt dat er onmiddellijk een “breuk” moet komen. “De affaires, de gelddorst van sommigen remt de transformatie van onze gewesten af.” De PS is al dertig jaar aan de macht in Wallonië en Brussel en heeft daarom een “verpletterende verantwoordelijkheid” in de herhaaldelijke schandalen, zei Lutgen. Hij zei ook wel dat de PS niet het monopolie van de schandalen heeft en dat de misbruiken ook heel wat PS-leden en -mandatarissen gechoqueerd en kwaad gemaakt hebben.

Het cdH wil daarom de PS weg uit alle deelstaatregeringen: de Waalse regering (PS en cdH), De Franse Gemeenschapsregering (PS en cdH) en de Brusselse regering (PS, cdH, DéFi, sp.a, Open Vld en CD&V).

Lutgen pleit ook voor een “drastische vermindering” van het aantal openbare instellingen.

“Andere partner”

“Wij willen niet uit de regeringen stappen, we willen een andere partner”, zei cdH-viceminister-president Maxime Prévot na afloop van de verklaring van zijn partijvoorzitter. “We doen niet verder met de PS. We kunnen met de PS niet meer op een serene manier samenwerken. Het is tijd om een nieuw, moderner, meer voluntaristisch beleid te voeren.”

CdH-fractieleider in de Kamer Catherine Fonck zegt dat er sinds 2014 al een reeks “aardbevingen” zijn gebeurd die samenwerking met de PS “onmogelijk” maken. Zij meent dat de socialisten de extreemlinkse PTB (PVDA) achterna hollen en op die manier een aantal dossiers rond werkgelegenheid en fiscaliteit “verlammen”. Ze vindt ook dat de PS-top een sterker signaal had moeten uitsturen na de verschillende schandalen.