Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

maandag 19 juni 2017 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Brent Machiels behaalt bijna voor eigen deur in een massaspurt zijn tweede seizoenszege. Freddy Vaes

Eliten Z/c en nieuwelingen in Binderveld

Homrighausen en nieuweling Machiels winnaars tweeluik

“Amper gemiddelde van 35”

Het wielertweeluik van Binderveld, met wedstrijden voor eliten z/c en nieuwelingen, werd gisteren afgesloten met een feest dankzij de zege van de plaatselijke nieuweling Brent Machiels. Zaterdag, bij de eliten z/c, waren de zegebloemen voor de Duitser Heiko Homrighausen.

De 20-jarige Duitser Heiko Homrighausen, zaterdag winnaar bij eliten zonder contract en beloften, maakte deel uit van een kopgroep van dertien renners die zich na heel wat schermutselingen tijdens de eerste koershelft had gevormd. Daarbij de Limburgers Lehaen, Houlmont en Leten.

Ondanks de kwantitatief, maar zeker ook kwalitatief sterke kopgroep, konden de dertien nooit een grote voorsprong bij mekaar fietsen. In Binderveld is het traditie dat zich, door de aard van het parcours met lange rechte stukken en quasi geen bochten, de vroege ontsnapping op het einde nog wordt teruggepakt. Ook afgelopen zaterdag. Op 25 km van het einde naderde het peloton tot op 20”.

Van die gelegenheid maakte Rutger Wouters gebruik om in zijn eentje de sprong naar de kopgroep te maken. Met zicht op de aankomst wist de Duitser Homrighausen een kleine voorsprong te nemen op zijn metgezellen, en die ook te behouden. Wouters werd uiteindelijk met een vijfde plaats de beste Limburger.

Nieuwelingen

Zondag mochten op hetzelfde parcours de nieuwelingen de messen scherpen. In een wedstrijd zonder enig verhaal zorgde de spurtzege van de plaatselijke renner Brent Machiels uiteindelijk nog voor een heus feest.

Winnaar Machiels was na afloop de eerste om toe te geven dat er niet gekoerst werd. “We halen amper een gemiddelde van 35 en dat is dus echt niet veel!”

Er waren wel wat aanvallen, maar eens die weer tenietgedaan, viel het telkens compleet stil. Het was dus wachten op de spurt en dat was er gelukkig wel eentje van hoog niveau met Machiels en Vlaams kampioen Juul Maes op de plaatsen één en twee.

FRAPPANT

Romsée-Stavelot-Romsée was voor het Truiense team van Johan Remels bijzonder succesvol. Ze finishten met vier in de top 20, met Fabio Sinoy als schitterend winnaar. Bovendien legde Peltenaar Sander Elen, die als vijftiende eindigde ook nog beslag op de eindzege in de bergprijs. (fv)

STERREN

VAN DE WEEK

   

Kamiel Bonneu

Al staat deze knaap uit Achel vaak zijn mannetje op vlakke wegen, toch staat hij te boek als iemand met klimcapaciteiten, zoals hij in Romsée nog eens etaleerde. (fv)

  

Jonas Gijbels

Winst, eind februari, in de oefenkoers op Terlaemen, leek het begin van een mooi seizoen. Door een longontsteking eind maart was het tot zaterdag in de klimkoers van Romsée wachten op die eerste officiële zege. (fv)

 

Bjorn Vandebeek

Ook al kwam hij de jongste weken wegens examens bijna niet toe aan trainen, toch waren de benen zondag in Bierbeek goed genoeg om naar zijn derde seizoenszege te fietsen. (fv)

Nieuwelingen

Gijbels in Romsée - Lommelaar Jonas Gijbels, enkele dagen geleden slechts als reserve weerhouden voor de Limburgse selectie voor de klimkoers in Herbeumont, heeft in de zware klimwedstrijd in Romsée geantwoord met de benen. Op 25 km van het einde ging hij in zijn eentje aan de haal en won uiteindelijk met 50 meter voorsprong. Na winst in de oefenkoers begin van het jaar, is dit zijn eerste officiële wedstrijd. Zijn Sport en Steun ploegmaat en Vlaams kampioen Juul Maes werd vierde, Jorit Alenteyn zesde en Brent Machiels tiende. (fv)

Juniores

Bonneu in Romsée - Vorige week koerste Kamiel Bonneu niet, enerzijds om zich voor te bereiden op de examens, maar ook om wat rust in te lassen voor de start van zijn tweede seizoenshelft. Zaterdag was de Achelaar alvast oppermachtig in Romsée. Al heel vroeg reed de Davo-renner weg, samen met Bastien Didier. Halverwege werden de twee nog bijgebeend door twee achtervolgers.

Toen op 35 km van het einde het peloton ook leek aan te sluiten, ging Bonneu alleen door. Niemand kon hem nog bedreigen. Uiteindelijk won hij, na een indrukwekkende solo, met bijna twee minuten boni op Michael Schots uit Wijshagen. (fv)

Vandebeek in Bierbeek - “Ondanks weinig trainingsarbeid wegens de examens, waren de benen niet slecht”, aldus Bjorn Vandebeek na zijn zege. “Ik probeerde het al een keer tijdens de eerste koershelft, maar dat bleek te vroeg. Op 18 km van het einde ging ik dan in mijn eentje aan de haal. Ik kon dertig seconden nemen en die behouden tot op de streep.”

Bram Wauters werd derde, achter de Australiër Bradley Warnes, die voor het Nederlandse Willebrord koerst. (fv)