Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

De bokskamp van 1 miljard

Gepensioneerde bokser versus agressieve kooivechter

Het komt er, het gevecht tussen de gepensioneerde bokser Floyd Mayweather en de brutale kooivechter Conor McGregor. Deze zomer nemen ze het in Las Vegas tegen elkaar op. Voor de eer, en ongetwijfeld ook voor het geld.

‘The fight is on.’ Met die vier woorden maakte Conor McGregor op Twitter een einde aan maanden van speculatie. ‘It’s official’, bevestigde Floyd Mayweather het nieuws: er komt deze zomer wel degelijk een gevecht tussen beiden heren.

McGregor – een Ierse kooivechter die vorig jaar de titel pakte bij de lichtgewichten in de Mixed Martial Arts (een mengeling van gevechtssporten) – had in 2015, in de tv-show van Conan O’Brien, laten vallen dat hij het best wel eens wilde opnemen tegen de Amerikaanse bokskampioen Mayweather. ‘Wie danst er niet graag een paar rondjes in de ring voor 180 miljoen dollar?’

Niemand nam dat toen echt ernstig. En aangezien Mayweather afscheid genomen heeft van de professionele bokssport, leek een superkamp helemaal van de baan. Maar McGregor liet het idee niet los en ook Mayweather pookte het vuur regelmatig op. Met de bewering dat McGregor beter behandeld wordt omdat hij blank is, bijvoorbeeld. McGregor liet dat niet over zij kant gaan ‘Ik ben een Ier. Mijn volk is zijn hele bestaan al verdrukt.’

Pensioensparen

Hoe graag McGregor het ook leek te willen, Mayweahter liet zich tot niet meer dan wat plaagstoten verleiden en hield de boot af. Waarom zou hij ook opnieuw in de ring stappen? Op zijn veertigste geniet hij van een welverdiend pensioen na 49 profkampen zonder nederlaag. Voor het geld hoeft hij het ook niet te doen: zakenblad Forbes schatte zijn vermogen begin dit jaar op 340 miljoen dollar. Hoewel. Geen van beide partijen wil financiële details over de op stapel staande kamp bekendmaken, maar het staat vast dat het over veel geld gaat. Zeer veel geld.

De bokskamp tussen Mayweather en Manny Pacquaio verpulverde in 2015 allerlei financiële records. Dat gevecht leverde dankzij betaal-tv in de VS alleen al meer dan 430 miljoen dollar op. Kaartjes brachten 73 miljoen dollar op en sponsordeals waren goed voor nog eens 13 miljoen dollar. In totaal genereerde die kamp meer dan 600 miljoen dollar, waardoor het op financieel vlak het grootste eendaags sportevenement aller tijden werd. Mayweather mocht toen 240 miljoen dollar bijschrijven op zijn bankrekening.

Armoedzaaier

In vergelijking met Mayweather is Conor McGregor, met een geschat vermogen van 35 miljoen dollar, een armoedzaaier. Maar op zijn 28ste heeft nog tijd om een spaarpotje aan te leggen. Dat kan snel gaan, als je weet dat hij tegenwoordig 10 tot 20 miljoen vangt om in de ring te stappen. Maar een gevecht tegen Mayweather zou de jackpot kunnen zijn.

Er wordt verwacht dat het aantal (betalende) tv-kijkers voor het gevecht tussen McGregor en Mayweather het record van Pacquaio-Mayweather zal verbreken. De sponsors staan elkaar ongetwijfeld te verdringen om mee in beeld te komen. Om nog maar te zwijgen van de reclamespotjes die voor, tijdens en na de kamp kunnen worden getoond. Dat McGregor een Ier is, helpt ook om de inkomsten buiten de VS flink omhoog te jagen. Alles opgeteld zouden we wel eens richting het miljard kunnen gaan, denken sommige analisten.

Niet te verwonderen dat het gegoochel met dergelijke bedragen Mayweather alsnog over de streep trok.

En dan is er nog de sport

Een mens zou bijna vergeten dat we het over een sportwedstrijd hebben. Mocht McGregor de kamp winnen, dan zou dat een ware stunt zijn. Een overstap van het brutale kooivechten – waarbij een combinatie van allerlei technieken uit verschillende gevechtssporten mag worden gehanteerd – naar het boksen, ligt echter niet voor de hand en loopt zelden succesvol af. McGregor, die ondertussen een bokslicentie op zak heeft, mag dan getalenteerd zijn en zal zich ongetwijfeld goed voorbereiden, het blijft een andere sport. Zwaardere handschoenen, de tegenstander schoppen of op de grond gooien, dat is allemaal verboden. Maar als het lukt, verzekert McGregor zich van een plaatsje in de geschiedenisboeken en bewijst hij zijn gelijk.

Voor Mayweather staat er ook een en ander op het spel. Verlies tegen een nieuwkomer zou een deuk betekenen in zijn reputatie als een van de allergrootste boksers ooit. Winst betekent dat hij het record van 49 gewonnen professionele kampen zonder nederlaag niet langer zou moet delen met Rocky Marciano.

Voor de bookmakers is Mayweather, ondanks zijn leeftijd en pensioenstatus, torenhoog favoriet. Wie hoopt een dollar te verdienen door op zijn winst te gokken, moet daar 10 dollar of meer voor inzetten. Tien dollar op McGregor levert 70 dollar op.

Afspraak op 26 augustus in de T-Mobile Arena in – waar anders? – Las Vegas.

(Bronnen: Reuters, Forbes, ESPN)