OVERZICHT. Goedkope energielening wordt ingeperkt: zoveel Limburgers sloten er een af

Print
OVERZICHT. Goedkope energielening wordt ingeperkt: zoveel Limburgers sloten er een af

Als u bij de Vlaamse overheid tegen een rente van 2 procent geld wil lenen voor zonnepanelen, moet u snel zijn. Foto: Louis Verbraeken

Als u uw woning energiezuinig wil maken en daarvoor een beroep wenst te doen op de Vlaamse overheid, zal u snel moeten zijn. De goedkope lening voor energiezuinige maatregelen, waarbij u maximaal 150.000 euro kan lenen tegen een rente van 2 procent, wordt vanaf 2019 ingeperkt. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Enkel voor Vlamingen uit bepaalde sociale doelgroepen, die kunnen lenen tegen 0 procent rente, blijft de energielening bestaan.

LEES OOK: “Beperk energieleningen niet enkel tot lage inkomens”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vindt dat het niet de taak van de overheid is om de burger geld te lenen voor bijvoorbeeld isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen of warmtepompen. En dus wordt het systeem vanaf 2019 afgebouwd. Enkel Vlamingen die onder een bepaald gezinsinkomen zitten of recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds kunnen er nog een afsluiten in een van de Vlaamse Energiehuizen.

Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) vindt dat de regering een fout signaal geeft: “Als we de Vlamingen willen aanzetten om te investeren in energiebesparing, dan is de energielening met bijhorende begeleiding een belangrijk instrument dat extra moet versterkt worden in plaats van afgebouwd”.

“Bovendien kan minister Tommelein geen enkele garantie bieden dat de rentes van de grootbanken onder 2 procent zullen blijven en grootbanken.”

Limburgse dossiers

Vorig jaar maakten ruim 4.200 mensen gebruik van het systeem. Ook Limburgers wisten in 2016 de weg naar de Vlaamse energielening wel te vinden. Zo werden er in onze provincie 806 dossiers afgesloten, goed voor een totaalbedrag van 6,4 miljoen euro. Een vijfde van die dossiers (156) ging naar de sociale doelgroepen die een lening kregen tegen 0 procent rente. Met 106 dossiers bleken de energieleningen vooral in trek in Beringen.

Hoeveel energieleningen er werden afgesloten in uw gemeente, ontdekt u in deze interactieve kaart:

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio