Documentairemaker filmt voor het eerst een ‘legendarisch zeeserpent’

Print

Documentairemaker filmt voor het eerst een ‘legendarisch zeeserpent’ in levenden lijve Video: Barcroft

Verhalen en korte waarnemingen van de mysterieuze riemvis zijn het materiaal waarvan legendes worden gemaakt. De vis wordt amper in levenden lijve gezien, leeft op grote diepte en kan tot wel elf meter lang worden. Fervent visser Jeremy Wade ging voor het programma River Monsters op zoek naar de raadselachtige vis en kon tot zijn opperste verbazing het dier zelfs aanraken.

Documentairemaker Jeremy Wade trekt er vaak in zijn eentje op uit om zeedieren die aan de oorsprong van mythes en legenden liggen, op te sporen. Zijn avonturen zijn te zien in het Animal Planet-programma River Monsters. Hij haalde in het verleden al reusachtige meervallen boven, sloeg stierhaaien aan de haak en onderzocht de vraatzucht van een bende piranha's.

In 2016 ging de man op zoek naar de oorsprong van de legende van het zeeserpent, een slangachtig monster dat zelfs de stoerste zeebonken schrik kan aanjagen. Tijdens zijn zoektocht ontdekte Wade dat hij op zoek moest gaan naar de mysterieuze riemvis, een vis die meestal alleen maar dood wordt aangetroffen en nog nooit in levenden lijve werd gefilmd.

Nachtelijke duik

De avontuurlijke visser trok een duikerpak aan en dompelde zich onder via de ketting van een boei midden in zee, op een plek waar een Franse duiker ooit een riemvis zou hebben gezien. Na een vruchteloze eerste poging, probeert Wade opnieuw en waagt zich aan een nachtelijke duik in het dreigende zeewater, waar hij niet één, maar twee riemvissen ontdekt.

Dankzij deze waarneming is de televisiepresentator een van de weinige mensen die ooit een levende riemvis kon bewonderen en zijn de beelden die hij filmde de eerste duidelijke opnames van het geheimzinnige dier. “Ik denk dat er meer mensen de aarde vanuit de ruimte konden aanschouwen dan deze vis van dichtbij”, gorgelt de opgewonden man vanuit de diepte van de Middellandse Zee.

De extatische Wade kan maar één ding besluiten: de bizarre maar prachtige riemvis kan zeker een inspiratiebron zijn geweest voor de mythes van het zeeserpent.