Moordproces tegen Vlaams parlementslid Van Eyken maandag ingeleid

Print
Moordproces tegen Vlaams parlementslid Van Eyken maandag ingeleid

Foto: BELGA

Brussel -

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF) en Sylvia B., zijn voormalige parlementaire medewerkster met wie hij een relatie zou gehad hebben, moeten zich vanaf maandag voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden voor de moord op B.’s ex-man Marc Dellea. De twee ontkennen elke betrokkenheid bij de feiten.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van Eyken. In oktober 2015 werd Sylvia B. dan door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord en op 27 januari was het de beurt aan Christian Van Eyken. Een dag later werd de man al vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was.

Begin 2017 sloot de onderzoeksrechter zijn dossier af en maakte het over aan het parket. Dat liet de onschendbaarheid van Christian Van Eyken opheffen en vervolgt zowel de parlementariër als zijn assistente voor moord. Beiden hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea met klem ontkend.

Het proces wordt maandag ingeleid voor de 90Ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank maar zal naar alle waarschijnlijkheid pas op een latere datum behandeld worden.

Nog maandag velt de 63ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank haar vonnis in het proces tegen Christian Van Eyken en Sylvia B. voor schriftvervalsing en oplichting. Volgens het openbaar ministerie, dat de opschorting vroeg, hebben de twee een diploma hoger onderwijs van Sylvia B. vervalst zodat ze als parlementair medewerkster van Van Eyken een hoger loon zou krijgen.

(belga)