Imker Jan Oris bouwt Game of the Thrones na voor zijn volk

Print
Imker Jan Oris bouwt Game of the Thrones na voor zijn volk

Foto: David Kindt

Kortessem - Kortessemenaar Jan Oris (29) is nu meer dan één jaar bezig met zijn bloeiende hobby: de bijen. Deze IT-er geraakte gefascineerd door deze diertjes na het zien van een aflevering van Elementary, dat gaat over de avonturen van Sherlock Holmes en diens kompaan Watson. “Dat beeld van dat bijeenvolk en de samenwerking onderling was een fantastisch beeld waardoor ik me ging verdiepen,” zegt Oris.

Op goed één jaar tijd veranderde zijn interesse naar een passie. Het imkerschap vraagt toch wel wat discipline, maar is een leuk en enorm boeiend tijdverdrijf. “Bovendien dragen deze vliegende insecten bij tot onze prachtige natuur, zeker hier in het Haspengouwse.”
Jan speurde het internet af, zoekend naar informatie over alles wat met bijen en honing te maken heeft.
“Er komt toch heel wat bij kijken. Het juiste materiaal, speciale kleding, …” Dit alles weerhield Jan niet om zijn hobby te perfectioneren. “Ik volgde een opleiding om imker te kunnen worden en heb met vallen en opstaan de do’s en don’ts ondervonden,” blikt hij terug.
Momenteel heeft Jan, dankzij bevriende imkers, een volk klaar zitten die al naarstig aan het werk is. “Eén bijeenvolk, dat huist in een kast, bestaat uit maar liefst 60.000 á 70.000 bijen. Allemaal in functie van moeder de koningin,” toont Oris.
“Wat als we zonder bijen zouden vallen?’’ was een vraag die gesteld werd door de jeugdige bezoekers van de speelpleinwerking. “De gevolgen zouden hallucinant zijn! De bevruchting van fruitbomen, bloemen, … noem maar op, zouden tot 75% verdwijnen”.
Om het belang van de bijen aan te tonen en het brede publiek kennis te laten maken met zijn bijenvolk, ontwierp Jan samen met zijn neef enkele spectaculaire bijenkasten.
“Deze zijn volledig geïnspireerd op de huizen van Game of the Thrones,” toont hij trots.
Een heuse onderneming waar heel wat creatieve uren in kropen. “Enerzijds omdat we de serie graag zijn, maar voornamelijk om drempelverlagend te zijn en zo misschien mensen hun interesse te kunnen wekken op gebied van imker zijn en het noodzakelijke leven van de bijen.
Daarom zet Jan nu zaterdag 6 mei zijn deuren open. Je bent er welkom vanaf 13 uur.
Mersenhovenstraat 5, 3772 Kortessem.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio