Zes maanden cel voor manege-uitbaters na bijtincident tussen meisje (8) en hond

Print
Zes maanden cel voor manege-uitbaters na bijtincident tussen meisje (8) en hond
Lanaken / Tongeren -

De uitbaters van de Lanakense manege waar twee jaar geleden een achtjarig meisje het slachtoffer werd van een brutale aanval van een Bordeauxdog, krijgen elk een celstraf van zes maanden en een geldboete van 600 euro. Het kind zal levenslang verminkt blijven: door de diepe bijtwonden in haar flank is de kans op de ontwikkeling van een linkerborst nihil.

Op zaterdag 22 maart 2014 rond half tien ’s ochtends zakte het Nederlandse meisje Kyana samen met haar vader af naar Lanaken, waar ze toen al anderhalf jaar wekelijks een uurtje paardrijles nam in een plaatselijke manege. Het meisje trok zoals elke keer voor aanvang van haar lesuur de stallen in, op zoek naar haar paard. Het dier verzorgen, borstelen en zadelen was wekelijkse routine. Tot het misging op de dag van de feiten. De Bordeauxdog van de manege-eigenaars liep vrij rond op het domein en viel het kind zonder aanleiding aan. De linkerzij en –borst werden tot op het bot opengereten. Drie weken lang lag Kyana in het ziekenhuis, vijf operaties volgden.

Geen linkerborst

Tot voor kort moest het kind zich in een drukpak hijsen om de littekens te laten genezen. Volgens de artsen zal de tiener, die stilaan in haar puberteit belandt, nooit een linkerborst ontwikkelen door de ernstige verminkingen. Pas op haar achttiende zal het meisje een reconstructie kunnen ondergaan. Op dat moment kan er bekeken worden welke letsels blijvend zijn. Voorlopig krijgt ze een provisionele schadevergoeding van 14.689 euro. De ouders krijgen voor onder andere het morele leed en de verplaatsingskosten en bedrag van 6.141 euro. De manege-uitbaters waren overigens niet verzekerd voor zulke incidenten.

Weimaraner

Het openbaar ministerie stelde zich vragen bij de houding van de tegenpartij. “Tijdens het onderzoek hebben ze op geen enkel moment laten blijken dat ze in zaten met die kinderen.” Kinderen, meervoud. Want een half jaar na de gruwel die Kyana overkwam, was er nog een tweede incident op de manege. Daarbij kreeg een driejarig jongetje een beet in het aangezicht van een Weimaraner. Hiervoor moeten de manege-eigenaars een schadevergoeding van 3.126 euro betalen.

Geen huisreglement

De beklaagden probeerden de schuld van zich af te schuiven. “De manege was pas toegankelijk om tien uur, wanneer de honden in hun hok zitten. De kinderen zijn zelf langs een zijpoort de stallen ingelopen”, klonk het tijdens het pleidooi. “Misschien hebben de ouders onvoldoende toezicht gehouden?”

De rechter maakt in zijn vonnis echter komaf met deze insinuaties. Het feit dat er geen huisreglement aanwezig was, bewijst dat er geen concrete openingsuren waren. Verder stelt de rechter dat men niet kan verwachten dat de ouders hun kind bij de hand houden. Het is de verantwoordelijkheid van de uitbaters om een veilige omgeving te creëren als ze kinderen toelaten tot het domein. Dat staat in het vonnis te lezen.