Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Ook Genkse voetbalclub zette jongetje uit club na wangedrag ouders

Voetbalbond vindt charter beter idee dan uitsluiting voor kinderen en tierende ouders

Genk -

De Nederlandse club RBC Roosendaal heeft een 7-jarig voetballertje uit de ploeg gezet na wangedrag van zijn ouders. Ook bij de Genkse voetbalclub Bregel Sport werd een jonge speler vorige maand om dezelfde reden aangespoord om de club te verlaten. “Na tien aanmaningen werd het ons te veel”, zegt voorzitter Ivo Donné. Toch is uitsluiting volgens Henri Reynders, ondervoorzitter van de Belgische voetbalbond, niet het beste idee. “Ik vind het niet kunnen dat kinderen gestraft worden voor het gedrag van hun ouders.”

“Schop hem de benen van onder zijn lijf!” Wie al eens naar een jeugdvoetbalmatch gaat kijken, hoort soms harde taal aan de zijlijn. Fanatieke, onsportieve en ronduit brutale ouders komen steeds vaker voor. Ook de Genkse club Bregel Sport kreeg er een maand geleden mee te maken. “Ik heb de vader van het spelertje in kwestie meermaals op het matje geroepen”, zegt voorzitter Ivo Donné. “Hij ondermijnde het moraal van het hele team. Uiteindelijk heeft de club dan beslist om het jongetje uit de ploeg te zetten. Ik vind het zeer jammer dat een jonge speler wordt gestraft omwille van het ongepaste gedrag van zijn ouders.” De voorzitter begrijpt de beslissing van RBC Roosendaal dan ook volledig. “Voetbal blijft een sport en het moet tof blijven. Als voorzitter moet ik 350 jonge spelers beschermen, en niet eentje waarvan de vader wel eens door het lint gaat.”

Charter

Tierende ouders staan natuurlijk niet alleen in Genk en Roosendaal aan de zijlijn. Daarom laten steeds meer clubs een reglement opstellen voor de ouders van jonge spelers. “Ook wij zijn er ons bewust van dat ouders steeds brutaler worden”, zegt Henri Reynders van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Een charter kan werken volgens de KBVB, maar er zijn nog andere oplossingen. De afstand tussen het publiek en de zijlijn vergroten, bijvoorbeeld. Zo zijn toeschouwers minder geneigd om hard te roepen.

Spelertjes uitsluiten vindt de KBVB geen goed idee. “Ik vind het niet kunnen dat kinderen gestraft worden voor het gedrag van hun ouders”, zegt Reynders. “We zijn het er wel mee eens dat dergelijke uitspattingen van ouders niet goedgekeurd kunnen worden, maar de spelertjes kunnen daar niets aan veranderen. Een charter kan hulp bieden. In dat geval ondertekenen ook de ouders een huishoudelijk reglement.”