Mode

H&M gaat kleren maken van koeienmest

Print
H&M gaat kleren maken van koeienmest

Foto: Shutterstock / YouTube

De Zweedse modeketen H&M wil in de toekomst meer gaan focussen op duurzame mode en heeft daarom het plan om kleren te maken op basis van koeienmest. Dat meldt de Amerikaanse modewebsite Refinery 29.

Als onderdeel van een ingrijpend plan om tegen 2040 alleen honderd procent duurzame mode aan te bieden, heeft H&M geïnvesteerd in inventieve en milieubewuste producten. Een van die investeringen betreft kleren uit uitwerpselen van koeien, iets waar de Eindhovense Jalila Essaidi (36) intensief mee bezig is. Zij kreeg donderdagavond de derde prijs tijdens de H&M Global Change Awards in Stockholm: 150.000 dollar om haar mestmode, ook bekend als Manure Couture, verder te ontwikkelen.

Blijkbaar is koeienmest een zacht en stevig materiaal dat nuttig kan zijn in het productieproces van kleren. Maak je geen zorgen: de kleren van de toekomst zullen niet onaangenaam gaan ruiken. Concreet wordt de cellulose in de uitwerpselen van vee omgezet tot een harde stof. Nog een milieubewust weetje: de rest van de mest wordt gewoon gebruikt als brandstof voor het creatieve proces.

Niet te missen