Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

“Ook hier durven we niet overal hand in hand lopen”

Limburgse holebi’s herkennen Nederlandse verhalen homohaat

“Ook hier durven we niet overal hand in hand lopen”

Politici Alexander Pechtold en Wouter Koolmeer (beide D66) Foto: AFP

In Nederland is een solidariteitsactie op gang gekomen nadat een homopaar zaterdagnacht in Arnhem werd mishandeld. Barbara Barend, een Nederlandse journaliste, riep het land op om tegen de homohaat te reageren door massaal foto’s op sociale media te plaatsen waarop twee mannen of vrouwen hand in hand lopen. Ook bij ons zijn homoseksuele koppels niet helemaal vrij. “Vooral in de stationsbuurten waar veel hangjongeren zijn, is het soms intimiderend”, zegt Davide Secci (22), voorzitter van Het Regenbooghuis.

In de nacht van zaterdag op zondag liep het Nederlandse homostel van 31 en 35 jaar oud over de Nelson Mandelabrug in Arnhem. Een groep van zes tot acht jongeren, tussen de veertien en twintig jaar oud, begint hen uit te schelden. Aan Omroep Gelderland vertellen de mannen dat ze de confrontatie bewust niet uit de weg gingen om een statement te maken. Een gevecht volgt, waarop een van hen werd geslagen met een betonschaar en vier tanden verliest. Gerald Roethof, advocaat van een van de jongeren, verklaart in het tv-programma Pauw dat zijn cliënt zelf is aangevallen door het stel. Camerabeelden moeten uitsluitsel brengen.

“Ook hier durven we niet overal hand in hand lopen”
Davide Secci Foto: Serge Minten

“Het is schrijnend, maar ook hier durven homokoppels niet overal hand in hand lopen”, zegt Secci. “Dat doen ze bewust, om niet te ‘provoceren’ hoewel homokoppels net zoals ieder ander koppeltje normaal zijn. Anderen lopen dan weer bewust hand in hand. Maar het blijft hoe dan ook intimiderend.”

Stationsbuurten

Secci zegt dat homo’s vijf jaar geleden makkelijker over straat konden wandelen. “Maar het fluctueert. Ik denk dat een homokoppel binnenkort weer makkelijker hand in hand kan lopen. Ook de plaats waar je hand in hand wandelt speelt een grote rol”, vertelt hij. Zo kan je als homokoppel in de

“Ook hier durven we niet overal hand in hand lopen”
Raf Van Puymbroeck Foto: Mia Uydens

stationsbuurt beter niet hand in hand rondlopen. “In de stationsbuurten zijn veel hangjongeren. Dan is het soms intimiderend om hand in hand te wandelen. Zeker wanneer het twee mannen zijn. Twee vrouwen worden minder vaak lastiggevallen.” Mister Gay Belgium, Raf Van Puymbroeck bevestigt. “Het is inderdaad moeilijker dan een paar jaar geleden. Een verklaring is er niet. Moest ik een vriend hebben, zou ik twee keer nadenken voor ik met hem in sommige buurten hand in hand zou wandelen.”

Fysiek geweld

Organisator van Mister Gay Belgium, Bram Bierkens merkt ook dat de samenleving intoleranter wordt. “Het heeft met veel factoren te maken: cultuur, religie, afkomst. Hoewel er ook Belgen zijn die het er

“Ook hier durven we niet overal hand in hand lopen”
Bram Bierkens Foto: HBvL

moeilijk mee hebben. Algemeen is het moeilijker om homo te zijn.” Televisieprogramma’s als Familie en Thuis zijn een uitgelezen platform om homoseksualiteit te normaliseren. “Het zijn programma’s die een normaal beeld schetsen. En dat is goed. Normale mensen, met normale jobs.” Toch is er nog veel werk aan de winkel. “Een paar jaar gelden hebben ze mij fysiek aangevallen in Antwerpen, omdat ik homo ben. In een wereld leven waar niemand elkaar haat is utopisch. Maar we streven naar een wereld waar we toleranter zijn voor mekaar. Ongeacht je geaardheid, religie, afkomst of sociale status”, aldus Bierkens.

Aangifte

Secci en Van Puymbroeck roepen iedereen die omwille van zijn geaardheid wordt lastiggevallen, op om een aangifte te doen. “We weten dat velen het niet doen, omdat ze schrik hebben dat het wordt gebanaliseerd of dat ze worden uitgelachen”, zegt Secci “Maar iedereen moet een aangifte doen, enkel zo weten we hoe groot het probleem daadwerkelijk is.” Secci nodigt mensen uit om een kijkje te komen nemen in Het Regenbooghuis om in dialoog te gaan.

Homo-ontmoetingsplaatsen

In Nederlands-Limburg zegt de Stichting Platform Keelbos, een stichting die ernaar streeft om discriminatie en intolerantie in de kiem te smoren, dat gemeenten meer moeite moeten doen om homo-ontmoetingsplaatsen mogelijk te maken. Volgens de stichting doen de gemeenten er nu net alles aan om homo-ontmoetingsplaatsen te ontmantelen. “Dat is in België niet aan de orde”, zegt Secci. “We hebben genoeg platformen zoals Het Regenbooghuis. Ook de media geeft ons een stem. Dat kan ik enkel aanmoedigen”, aldus Secci.