Eindelijk een remedie tegen vervelende allergieën?

Print
Eindelijk een remedie tegen vervelende allergieën?

Foto: BELGA

Goed nieuws voor mensen met astma of eczeem. Belgische onderzoekers hebben namelijk de molecule die zorgt voor de vervelende allergieën volledig in kaart gebracht. Meer nog: ze hebben zelfs een molecule ontwikkeld die de werking hiervan blokkeert. Goede vooruitzichten dus…

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan veelvoorkomende allergieën, van lichte astma tot zware vormen van eczeem. Hoewel de precieze oorzaken nog niet duidelijk zijn, gaat het wellicht om een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren. Sommige behandelingen kunnen de symptomen wel verlichten, maar een echt geneesmiddel bestaat nog niet.

Onderzoekers van VIB-UGent hebben nu de werking van TSLP in kaart gebracht, een sleutelmolecule in tal van allergische aandoeningen. “Voor de allereerste keer verkregen we gedetailleerde beelden van de mechanismes achter TSLP”, aldus professor Savvas Savvides. “Zo zagen we hoe het een eiwitcomplex vormt op celoppervlakken, wat allergische reacties zoals astma en eczeem veroorzaakt. Het gaat om een baanbrekende ontdekking, want tal van academici buigen zich al jaren over deze materie. Dankzij onze kennis kunnen ze nu verder bouwen aan therapieën.”

Maar er is meer: op basis van de inzichten ontwierpen de onderzoekers een molecule die de werking van TSLP blokkeert, en dus allergieën tegengaat. Het onderzoek vormt zo de basis voor een evolutie naar nieuwe allergieremmers. Het team van professor Savvides maakt momenteel dan ook plannen voor vervolgstudies met twee doelen: enerzijds de TSLP-remmer optimaliseren, en anderzijds de nieuwe molecule verder testen voor het hele spectrum aan allergische ziektes.