Food

"Ik wil iedereen tonen hoe lekker, snel en eenvoudig veganistisch koken kan zijn"

Print
"Ik wil iedereen tonen hoe lekker, snel en eenvoudig veganistisch koken kan zijn"

Foto: Foto's Heikki Verdurme

Met 'Easy Vegan met Julie' heeft Julie Van den Kerchove straks al een tweede kookboek in de winkel liggen. Met haar veganistische keuken heeft de Vlaamse duidelijk een succesrecept te pakken dat haar zelfs tot in de VS bracht. "Ik wil tonen dat vegan koken lekker en eenvoudig kan zijn, zonder met het vingertje te wijzen", klinkt het.

Je kunt in een handomdraai chocomousse maken met avocado of pizza met een korst van zoete aardappel. Ook veganistisch eten kan snel en lekker zijn, wil Julie Van den Kerchove met haar nieuwste boek 'Easy Vegan met Julie' bewijzen. En of haar recepten aanslaan. Nog maar anderhalf jaar na de release van haar eerste boek 'Julie Natuurlijk' ligt nu een tweede in de winkel en haar eerste telg werd enkele maanden geleden ook uitgebracht in de VS. Een ongewoon succes voor een Vlaamse auteur.

"Toch is alles stap voor stap geëvolueerd, want ik ben al 6 jaar met vegan en raw food bezig. Alles begon met een kleine blog toen ik in Californië een opleiding volgde in die keuken. Ik krijg heel wat positieve reacties uit de VS", vertelt Julie. "De workshops die ik geef en de feedback die ik daarbij krijg, hebben me aangezet om een tweede boek te schrijven. We hebben allemaal een druk schema en ik wou vooral daarop inzoomen. Een toegankelijke keuken met ingrediënten die je in elke supermarkt vindt, gerechten die op 30 minuten op tafel kunnen staan en porties die groot genoeg zijn zodat je meteen ook een lunch hebt voor de dag erna."

Energieboost

Julie begon zelf met de veganistische keuken te experimenteren toen ze nog studeerde en met chronische vermoeidheid te kampen kreeg. Wie die keuken wil uitproberen, raadt ze daarom aan te beginnen met een groene smoothie 's morgens om de voordelen aan den lijve te ondervinden. "Zo zul je zien dat je er een energieboost van krijgt, je minder zin hebt in zoete tussendoortjes en je je beter kunt concentreren. Veganistisch hoeft ook niet duur te zijn, je hebt helemaal geen prijzige superfoods nodig om zo te eten. Experimenteer gewoon eens met nieuwe ingrediënten en met quinoa en peulvruchten kom je ook al een heel eind."

Vrijdag vegandag

Met het vingertje wijzen wil Julie niet. "Tuurlijk raken de beelden van slachthuizen mij, maar ik wil een positief verhaal brengen. Ik wil iedereen tonen hoe eenvoudig en lekker deze keuken is. Maar stiekem zou ik het ook leuk vinden indien er naast 'donderdag veggiedag' ook een 'vrijdag vegandag' zou bijkomen." 

Hier alvast twee recepten uit haar nieuwe boek:

Spaghetti koko kerrie

Ingrediënten:

Kokos-kerriesaus

1 blik kokosmelk (400 ml = 2 koppen)
2 medium tomaten, grof gehakt
1 klein teentje look (optioneel)
1 kleine lente-ui
½ (grote) kop pure tomatenpuree (120 g)
1 eetlepel limoensap
1 kleine eetlepel verse gember, geschild
2 koffielepels kerriepoeder
1 kleine koffielepel zeezout
½ koffielepel ahornsiroop of 1 ontpitte dadel
(optioneel)
cayennepeper naar smaak

Pasta

4 medium courgettes
4 medium wortels
1 handvol pijnboompitten
2 grote handenvol kerstomaatjes, gehalveerd
1 lente-ui, in fijne ringetjes
1 handvol koriander (of bladpeterselie)

Kokos-kerriesaus

Giet de kokosmelk in de blender samen met de tomaten, de look, de lente-ui, de tomatenpuree, het limoensap, de gember, het kerriepoeder, het zout, de ahornsiroop en wat cayennepeper. Mix tot een romige saus. Proef en voeg eventueel extra kruiden toe. Ik gebruik vaak ook een halve koffielepel garam masala, een Indische kruidenmengeling met onder andere komijn, kardemom, kaneel en kruidnagel. Heerlijk!

Pasta

Schil de courgettes en de wortels. Gebruik een spiraalsnijder om er noedels van te maken. Rooster de pijnboompitten eventueel in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn. Meng de groentepasta en de kokos-kerriesaus vlak voor het serveren. Zo voorkom je dat de pasta waterig wordt. Heb je zin in iets warms of moeite om rauwe courgette te verteren? Warm de noedels en de saus dan kort
even op. Serveer met de kerstomaatjes, lente-ui, koriander en pijnboompitten.

Supersnelle chocoladerepen (voor dikke 4 repen)

Ingrediënten:

1 kop harde cacaoboter, geraspt of grof gehakt (220 g)
6 à 8 eetlepels ahornsiroop (of andere vloeibare zoetstof)
2 grote mespunten vanillepoeder
1 snufje zeezout
8 eetlepels cacaopoeder, ongezoet (50 g)
2 grote handenvol noten en gedroogde vruchten

Smelt de stukjes cacaoboter op een laag vuurtje. Giet de gesmolten cacaoboter in de blender samen met de ahornsiroop,
het vanillepoeder en het zout. Mix goed. Laat de blender op een lage snelheid draaien en voeg beetje bij beetje het cacaopoeder toe. Sluit de blender, verhoog de snelheid en mix ongeveer 20 seconden tot een gladde chocolade. Bedek een ovenschaal met bakpapier of plasticfolie. Op die manier zal de chocolade niet aan je schaal blijven plakken als je ze uit de diepvries haalt. Giet de chocolade in de bedekte ovenschaal en voeg de noten en gedroogde vruchten toe. Zet de schaal minstens een uur in de diepvries tot de chocolade volledig hard is. Snijd de chocolade daarna in repen en bewaar ze in de koelkast.

'Easy vegan met Julie. 65 Snelle recepten voor meer energie' is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro

Niet te missen