Premier Michel haalt uit naar Erdogan: “Valse beweringen over Demir zijn opruiend”

Print
Premier Michel haalt uit naar Erdogan: “Valse beweringen over Demir zijn opruiend”

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) en premier Charles Michel (MR) Foto: Photo News

Premier Charles Michel noemt nieuwe artikels op Turkse nieuwswebsites als zou staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) actieve steun verlenen aan de Koerdische PKK en terrorisme “opruiend en kwetsend”. Hij haalt ook uit naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “We laten ons

Het is niet de eerste keer dat Demir er door Turkse media van beschuldigd wordt banden te hebben met de Koerdische PKK en met terrorisme in het algemeen. Enkele websites berichten over de reactie van Demir, sinds eind vorige maand staatssecretaris voor Gelijke Kansen, op het arrest van het Europees Hof van Justitie over een hoofddoekverbod op de werkvloer. Demir wordt opnieuw aan de PKK gelinkt, ook een foto waarop ze op een “PKK-activiteit” te zien zou zijn, wordt opnieuw gepubliceerd. Om zijn kersverse staatssecretaris te verdedigen, reageert premier Michel.

“Ik kan als eerste minister niet tolereren dat Turkse media een lid van de Belgische regering beschuldigen van terrorisme. Staatssecretaris Zuhal Demir wordt door bepaalde Turkse kranten beschuldigd van actieve steun aan terroristen. Die valse beweringen zijn opruiend en kwetsend”, zegt hij.

Premier Michel haalt uit naar Erdogan: “Valse beweringen over Demir zijn opruiend”
Foto: EPA

Zelf legt de premier de link met de Turkse president Erdogan, die in de aanloop naar het referendum van 16 april dat hem meer macht moet geven de confrontatie met verschillende Europese landen lijkt op te zoeken. Michel: “We laten ons niet intimideren door de campagnestrategie van Erdogan. Die strategie bestaat erin ons te provoceren om de nationalistische gevoelens in Turkije aan te wakkeren en zich als slachtoffer op te stellen.”

Polarisatie

Vooral naar Duitsland en Nederland haalde Erdogan al fel uit. Beide landen verhinderden dat Turkse politici op campagnemeetings stemmen van Turken in het buitenland kwamen ronselen, wat hen zeer felle kritiek van Erdogan opleverde. Zondag nog beschuldigde hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel van “nazipraktijken”. Michel zegt nu dat het Turkse regime duidelijk voor polarisatie met Europa gekozen heeft. “Verwijzingen naar het nazisme of naar Srebrenica zijn onaanvaardbaar.” Erdogan beschuldigde Nederland onlangs nog van de moorden op duizenden moslims in het Bosnische stadje in 1995.

“Ik stel al maanden de situatie in Turkije aan de kaak”, zegt Michel. “De mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat stemmen niet meer overeen met de Europese standaarden, in het bijzonder sinds juli 2016 (toen in Turkije een mislukte staatsgreep plaatsvond, red.). Als Europeanen zullen we onze waarden blijven verdedigen.”

Volgens de woordvoerder van Zuhal Demir ontving de staatssecretaris ook opnieuw haatmails.