Van 'tientallen doden' naar 'geen dodelijke slachtoffers': passagiers en crewleden overleven miraculeus vliegtuigcrash

Print

Bij een vliegtuigcrash op een luchthaven in het noordwesten van Zuid-Soedan maandag zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen. Aanvankelijk werd gevreesd voor "tientallen doden".

Volgens lokale media ging het om een toestel van South Supreme Airlines dat van hoofdstad Djoeba kwam. Het commerciële vliegtuig crashte tijdens een moeilijke landing. Het vliegtuig lag daarna brandend op het tarmac van Wau Airport.

Brandweerlui en zeker één ziekenwagen van de Verenigde Naties kwamen ter plaatse om het vuur te blussen en slachtoffers hulp te bieden. Getuigen spraken van "tientallen doden", maar uiteindelijk blijken er geen dodelijke slachtoffers te zijn gevallen bij de crash. "Het is miraculeus, het is helemaal miraculeus", zegt Ateny Wek Ateny, de woordvoerder van de Zuid-Soedanese president. "Er zijn enkel lichtgewonden. Er was niet één dodelijk slachtoffer."

De crew van het vliegtuig kon iedereen na de crash evacueren. Aan boord zaten 40 volwassenen en 3 kinderen, zo meldt Wal Achieng van South Supreme Airlines in Wau. Vijfentwintig mensen werden naar het ziekenhuis gebracht. Drie van hen moeten voorlopig in het ziekenhuis blijven met lichte verwondingen. 

"Door de zware brand net na de crash werd aanvankelijk gevreesd voor meer dan 40 doden", zegt Achieng. "Veel mensen dachten door de brand dat er geen overlevenden zouden zijn."

Nationaliteit

Over de identiteit en de nationaliteit van de passagiers aan boord van het vliegtuig is nog niets bekend. Ook naar de oorzaak van de crash is het voorlopig gissen. Vermoedelijk heeft het slechte en zeer bewolkte weer iets met de crash te maken.