Parket vraagt dossier ‘gore Whatsapp-groep’ nu toch op

Print
Parket vraagt dossier ‘gore Whatsapp-groep’ nu toch op

Foto: Photo News

Het Antwerpse parket was tot op heden niet betrokken bij het interne onderzoek van de Antwerpse lokale politie naar een Whatsapp-groep met grove chatgesprekken, maar heeft intussen naar eigen zeggen het dossier opgevraagd bij de Dienst Intern Toezicht.

Een 25-tal leden van de Antwerpse politiedienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen (GEOV), gebruikte in 2015 en 2016 een interne Whatsappgroep om met elkaar te communiceren.In die gesprekken werden onder andere racistische en seksistische overtuigingen gedeeld.

Het Antwerpse parket bevestigde eerder dat het niet op de hoogte was gebracht van het dossier, maar heeft nu toch het dossier opgevraagd bij de Dienst Intern Toezicht. “We zullen bekijken of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd”, zegt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo maandag. “Het is immers niet omdat bepaalde uitspraken laakbaar zijn of deontologisch af te keuren vallen, dat wij als parket tussenbeide kunnen komen.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat intussen via zijn woordvoerder weten dat hij niet inhoudelijk op de kwestie kan reageren, aangezien hij mogelijk nog als tuchtoverheid zal moeten optreden ten aanzien van de betrokkenen. Hij bevestigt enkel dat er een intern onderzoek loopt “in samenwerking met Justitie”.

De oppositiepartijen Groen en sp.a eisten eerder al verder onderzoek naar de berichten en de integriteit van het politiekorps.